Bertil van Kaam - Particulier Producent

Het was al heel lang een droom van mij om Ivo van Hove aan het werk te zien. Vorig jaar deed zich de perfecte gelegenheid voor om dat te realiseren: particulier producent van Wie heeft mijn vader vermoord in 2020, een monoloog geregisseerd door Ivo, gespeeld door Hans Kesting en gebaseerd op het prachtige proza van Edouard Louis.

Het jaar 2020 stond vanaf het begin in het teken van ITA. In februari (achteraf nog net op tijd) zag ik met vrienden Westside Story in het Broadway Theatre New York. Ik heb de afgelopen jaren veel van ITA en Ivo van Hove gezien, maar deze voorstelling blies mij volledig omver.

Een paar weken na terugkomst zouden de repetities van WHMVV beginnen in Antwerpen.

En toen stond het leven medio maart als gevolg van Covid-19 van de ene op de andere dag volledig stil: geen repetities, geen generale en geen première. De wereld werd klein: zorgen om gezondheid, familie en vrienden. Even zag het ernaar uit dat het lang zou duren voordat we weer in het theater zouden zitten. Maar met de versoepeling van de maatregelen van de 1,5 meter maatschappij, bleek ik plots particulier producent te zijn van de voorstelling die bij uitstek als eerste zou kunnen worden opgevoerd. Een monoloog heeft immers maar een kleine crew nodig. En spelen voor slechts 30 mensen is verre van ideaal, maar het kan praktisch wel.

Tijdens mijn eerste bezoek aan de repetities ben ik volledig gefascineerd door het creatieve Van Hove proces van toevoegen, schrappen, aanscherpen, nuances zoeken. Heerlijk om naar te kijken. Het ontsmetten van handen, mondkapjes en looproutes zijn dan snel vergeten.

En dan komt er op 1 juni jl. alsnog een première die bijna surrealistisch eenzaam is. De drie stoelen rechts en links van mij zijn leeg. Gelukkig zit op de vierde stoel links mijn vriend Michiel van Erp. De regisseur van mijn volgend project. Plots realiseer ik mij dat Edouard Louis achter mij zit, met mondkapje. De energie van de schepper die aan de basis staat van deze voorstelling voel ik in mijn rug. Op het toneel gaat een deur open en Hans Kesting komt op. Anderhalf uur neemt Hans het woord en ik kijk adembenemend naar een genadeloze en ontroerende aanklacht en liefdesbetuiging. Hans Kesting is mijn held. Zo intens en prachtig gespeeld. Moeiteloos schakelt hij van de zieke vader, slachtoffer van de politieke elite, naar de zoon die hunkert naar zijn aandacht.

Dit was de mooiste ITA voorstelling tot nu toe. Dank hiervoor Ivo, Jan, Hans, Wouter, Gwen en Maurits en de volledige crew van WHMVV.

Tout l'or des hommes ne vaut plus rien, si tu es loin de moi
Tout l'amour du monde ne me fait rien, alors surtout ne change pas
(Uit de voorstelling, Celine Dion)

Bertil van Kaam

Wie heeft mijn vader vermoord is de eerste voorstelling waar Bertil zich aan heeft verbonden als Particulier Producent. Komend seizoen is hij in dezelfde rol verbonden aan Romeo en Julia.