Brandhaarden 2023: Female Voices

Tijdens de elfde editie van het internationaal theaterfestival Brandhaarden presenteren zes vrouwelijke makers voorstellingen die de westerse canon en stereotypering van vrouwen in het theater bevragen. Het festival vindt plaats van woensdag 22 februari t/m zaterdag 4 maart en toont voorstellingen van Elsa-Sophie Jach (Duitsland), Eline Arbo (Noorwegen), Satoko Ichihara (Japan), Carme Portaceli (Spanje), Hanane Hajj Ali (Libanon) en Ewelina Marciniak (Polen).

RESIDENZTHEATER (MÜNCHEN) / ELSA-SOPHIE JACH

DIE UNERHÖRTEN

Regisseur Elsa-Sophie Jach brengt de buitensporige liefdespoëzie van Sappho 'Europa's eerste dichteres' opnieuw tot leven. Samen met de techno live band SLATEC uit München legt ze de systematische uitwissing van de vrouwelijke stem bloot, het monddood maken ervan en de noodzaak voor deze stem om zichzelf te empoweren.

Meer informatie en tickets

NATIONALTHEATRET (OSLO) / ELINE ARBO

JANE EYRE

De klassieke feministische klassieker Jane Eyre van Charlotte Brontë in regie van Eline Arbo. Maak je op voor een esthetische explosie en een krachtig drama, vol intense emoties, donderslagen en sinistere geheimen.

Meer informatie en tickets

HANANE HAJJ ALI (BEIRUT)

JOGGING

Hanane Hajj Ali is een van Libanons bekendste artiesten en activisten. Als nu vijftiger oefent ze dagelijks om osteoporose, obesitas en depressie te voorkomen. In haar bekroonde toneelstuk Jogging neemt ze je mee door de straten van Beiroet en haar dromen, verlangens, hoop en de vele rollen die ze speelt als Libanese vrouw.

Meer informatie en tickets

KVS (BRUSSEL) / CARME PORTACELI

BOVARY

De roman van Gustave Flaubert over de rebelse doktersvrouw Emma Bovary is al meer dan 150 jaar oud. Maar het thema van Madame Bovary is nog altijd brandend actueel. De ongelijkheid tussen man en vrouw blijft bestaan. Als maatschappij worstelen we nog steeds met eeuwenoude stereotiepe patronen. Emma Bovary is daar het slachtoffer van, maar verzet zich er ook tegen.

Meer informatie en tickets

Q THEATRE COMPANY (TOKYO) / THEATER NEUMARKT (ZÜRICH) / SATOKO ICHIHARA

MADAMA BUTTERFLY

In haar nieuwste werk neemt de jonge Japanse regisseur en schrijver Satoko Ichihara Puccini’s Madama Butterfly als uitgangspunt voor haar theatervoorstelling. De opera werd honderd jaar geleden geschreven, maar de vooroordelen over Aziatische vrouwen zijn sindsdien niet veranderd. Waar Puccini de blik van de westerse man op de Japanse vrouw toont, keert Ichihara dit in haar Madama Butterfly om. Ze bewerkt de opera tot een verhaal over de westerse man door de ogen van een Japanse vrouw.

Meer informatie en tickets

NATIONALTHEATER MANNHEIM / EWELINA MARCINIAK

DIE JUNGFRAU VON ORLEANS

In Friedrich Schillers drama, dat in 1801 in première ging, is Jeanne d'Arc een boerenmeisje dat op een goddelijke missie gaat om het afbrokkelende Franse fortuin te keren in een oorlog tegen de Engelsen. Maar wie is de Jeanne achter de mythe? In haar bewerking bevragen regisseur Ewelina Marciniak en dramaturg Joanna Bednarczyk de historische tekst vanuit een hedendaags, feministisch perspectief.

Meer informatie en tickets

TURN THE TABLES

(B)randprogramma

Tijdens Brandhaarden ontvangen we u graag in onze Salon om aan te schuiven aan onze tafel voor het programma Turn the tables, geïnspireerd op de (intersectioneel) feministische werken The Dinner Party van Judy Chicago en Guess who's coming to diner too? van Patricia Kaersenhout. In elke editie van het programma onderzoeken we verschillende facetten van onze samenleving vanuit het vrouwelijk perspectief.

Lees meer

11e editie

Brandhaarden festival

Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland)  en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.

Brandhaarden wordt financieel ondersteund door

Goethe Institut
Fonds 21
Stichting Paul en Hanneke van den Hoek