Onassis Stegi

De Onassis Stegi in Athene, die fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Onassis Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale kunstenaars aan om te bloeien en brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van mondiale hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en werken, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, rassen- en gendergelijkheid, en LHBTI+ rechten.

Met theater- en dansvoorstellingen, kunsttentoonstellingen, gesprekken en lezingen vormt Onassis Stegi het fysieke middelpunt van de stichting. De plek stelt vragen die de geest voeden en daagt bestaande aannames uit met als doel acties, interventies en ideeën te genereren die de samenleving vormen en transformeren. Naast theater- en muziekvoorstellingen, filmvertoningen en kunst- en digitale presentaties, strekken de activiteiten van Onassis Stegi zich tot ver buiten de muren van het centrum uit.
Sinds 1978 heeft de Onassis Foundation voortdurend geïnvesteerd in de gebieden van Cultuur, Onderwijs en Gezondheid, waarbij de menselijke benadering altijd centraal heeft gestaan.

Het Onassis Stegi in Athene, dat fungeert als het middelpunt van de culturele activiteiten van de Foundation, moedigt het talent en de energie van lokale en internationale kunstenaars aan om tot bloei te komen en brengt gesprekken op gang die tot doel hebben de samenleving op te schudden en vorm te geven. Onassis Stegi is een centrum van wereldwijde hedendaagse cultuur dat, door middel van een reeks initiatieven en projecten, de dialoog bevordert over democratie, sociale en ecologische rechtvaardigheid, raciale en gendergelijkheid en LGBTQIA+ rechten.

Eind 2012 verwierf de Onassis Foundation het Cavafy-archief, waarmee het zijn behoud in Griekenland veiligstelde en mogelijke fragmentatie voorkwam. Vanaf november 2023 zal het Cavafy-archief in de Frynichou-straat in Plaka de literaire en persoonlijke archieven van de dichter huisvesten in een nieuwe erfgoedruimte met gratis toegang voor het publiek en onderzoekers.
-|-
In de VS ondersteunt en cureert de Onassis Foundation culturele programmering over verschillende kunstvormen en creatieve inspanningen. Onassis USA, gevestigd in New York, omvat Onassis ONX, een hybride productie- en tentoonstellingsruimte in de Onassis Gallery van de Olympic Tower in Manhattan, die een wereldwijd artistiek ecosysteem ondersteunt dat gericht is op Extended Reality (XR).

Met Onassis AiR, een programma gebouwd op de voortdurende ondersteuning van artistiek onderzoek en praktijk, gericht op het bevorderen van een ruimte waar kunstenaars zelf de voorwaarden stellen voor de ontwikkeling van hun werk, ondersteunt de Onassis Foundation de bestaande partnerschappen en leden van haar bredere ecosysteem met de lokale en internationale artistieke gemeenschap.

Via het culturele exportprogramma "Outward Turn" reizen producties en coproducties van Onassis Stegi de grenzen over om de hedendaagse Griekse cultuur te bevorderen. In de afgelopen twaalf jaar hebben meer dan 90 werken op het gebied van theater, dans en muziek, geproduceerd of gecoproduceerd door Onassis Stegi, meer dan 1.000 voorstellingen opgevoerd in 52 landen en ongeveer 200 steden wereldwijd.