(B)randprogramma Podcast
Tijdens Brandhaarden ontvangen we u graag elke dag voorafgaand aan de voorstelling in onze Salon voor het programma Dialoog over kunst & politiek, geïnspireerd door het gelijknamige boek waarin Édouard Louis en Ken Loach met elkaar in gesprek gaan. In dit programma reflecteren kunstenaars, politieke figuren en ‘gewone mensen’ op maatschappelijke kwesties. Het programma is de volgende dag als podcast te horen.
Vast in het systeem
In zaken als de toeslagenaffaire of het kinderpardon staan mensen machteloos tegenover de staat. Is er menselijkheid en contact mogelijk in web vol belangen en nuance? Welke rol kan de kunst binnen die zoektocht spelen?
Met Emke Idema, Stijn Bouma en gespreksleider Thomas Lamers.
Populisme
Hoe ontstaan extremen? Waarom lijken gesprekken niet meer altijd de oplossing om mensen die tegenover elkaar staan, dichter bij elkaar te brengen? Welke rol kan kunst in deze gesprekken spelen?
Met Lineke Rijxman, Sheila Sitalsing en gespreksleider Carolien Borgers.
Artist Talk met Thomas Ostermeier
Zittend in de salon, met een drankje in de hand, bespreken we zijn oevre, werkwijze, fascinaties, wensen voor de toekomst en reflecteren we met elkaar op het theaterlandschap en welke rol Ostermeier hierin inneemt.
Kunst & Politiek
We leven in een complexe tijd, waarin we voor uitdagingen staan die vragen om het denkbaar maken van het ondenkbare. Welke rol kunnen kunstenaars spelen in deze grote, politieke uitdagingen?
Met Karlijn Benthem (directeur Jonge Harten Festival en Gebied-B), Arne Hendriks (kunstenaar, werkt o.a. aan het project The Incredible Shrinking Man) en gespreksleider Carolien Borgers.
Waar je wieg staat
In Gevechten en metamorfosen van een vrouw wordt een moeder in beeld gebracht die een grote strijd moet leveren om zich los te maken uit de wereld die haar jarenlang heeft beklemd. Wat is de invloed van je afkomst op wie je wordt of kan worden?
Met Marjolein Moorman (wethouder van Amsterdam en schrijfster van het boek Rood in Wassenaar), Walter van den Berg (schrijver van o.a. Schuld en Ruimte) en gespreksleider Carolien Borgers.
Identiteit & politiek
‘Identiteitspolitiek’ is een omstreden begrip geworden, ‘stem op wat je vindt, niet wie je bent’. Maar zijn die twee wel zo makkelijk te scheiden? Is er in de kunsten én in de politiek nog wel ruimte voor compromisloos jezelf zijn?
Met Carla Kabamba (nummer #2 op de lijst van Amsterdam BIJ1 en medeoprichter van New Urban Collective), Selm Wenselaers (schrijver, dramaturg en curator) en gespreksleider Carolien Borgers.
Seksualiteit en geweld
Met Édouard Louis’ boek De geschiedenis van geweld als vertrektpunt, onderzoeken we de verbinding tussen vertrouwen en verantwoordelijkheid binnen onveilige en ongewenste situaties.
Met Abdel Daoudi (regisseur bij Toneelschuur Producties), Looi van Kessel (Assistent professor aan de universiteit in Leiden, waar hij zich bezighoudt met literatuur, gender en seksualiteit) en gespreksleider Gable Roelofsen.