22 juni / Internationaal Theater Amsterdam

Drie acteurs uit het ITA-ensemble zijn genomineerd voor de VSCD Toneelprijzen

De nominaties voor de VSCD Toneelprijzen (Theo d’Or, Louis d’Or, Colombina, Arlecchino) zijn bekendgemaakt. Maar liefst drie acteurs van het ITA-ensemble zijn genomineerd: Janni Goslinga voor de Theo d’Or voor haar rol in De dokter (regie Robert Icke), Ilke Paddenburg voor de Colombina voor haar rol in De dokter (regie Robert Icke) en Majd Mardo voor de Arlecchino voor zijn rol in Age of Rage (regie Ivo van Hove).

Janni Goslinga - De dokter
De jury: “Janni Goslinga speelt dokter Wolf aanvankelijk streng en vastbesloten, blind voor haar eigen privileges. Uiteindelijk breekt ze, maar voor ze dat doet is er het verzet tegen dat breken, de barstjes die zichtbaar worden in het daarvoor onwrikbare masker: je ziet het in kleine trekjes in haar mimiek, een korte verloren blik die een grote pijn vermoedt. Eerder werd daar al subtiel op voorgesorteerd, in de verstilde scènes bij Ruth Wolff thuis, waar ze zich af en toe een glimp van kwetsbaarheid permitteerde. Hoezeer ze ook haar hakken in het zand zet, het personage boet nergens in aan sympathie.”

De dokter ging op 12 september 2021 in première. Robert Icke maakte een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler. De dokter is van 6 t/m 16 september opnieuw te zien in ITA tijdens het Nederlands Theaterfestival.

In 2008 won Goslinga de Columbina voor haar rol in A streetcar named desire.

Ilke Paddenburg - De dokter
De jury: “Ilke Paddenburg maakt indruk met haar trefzekere vertolking van Sam, het jonge buurmeisje van dokter Ruth Wolff. Te midden van al het acteergeweld, zorgt zij voor een aantal waardevolle rustpunten, die van grote betekenis zijn voor de zeggingskracht van de voorstelling. De liefde tussen Ruth en Sam lijkt vanzelfsprekend, ook al geeft Ruth haar de ene reprimande na de andere. Dit kantelt aan het eind van de voorstelling: dan breekt Paddenburg, en maakt ze op fenomenale wijze – en met de kwetsbaarheid én kracht die daaraan gepaard gaan – duidelijk dat identiteit voor veel mensen geen keuze is.”

-|-De dokter ging op 12 september 2021 in première. Robert Icke maakte een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler. De dokter is van 6 t/m 16 september opnieuw te zien in ITA tijdens het Nederlands Theaterfestival.

Majd Mardo - Age of Rage
De jury: “Als Orestes in Age of Rage zet Majd Mardo te midden van een overrompelend spektakel een jonge man neer, die tegelijkertijd krachtig en broos wordt vertolkt. Hij is soms zwaar in zijn uitingen en dan weer vederlicht. De onstuimige lichamelijkheid die hij aan de rol koppelt, maakt dat zijn teksten organisch en ontwapend direct uit zijn mond komen. Tegelijkertijd is zijn fysieke overgave in de rol meeslepend en indrukwekkend. Age of Rage is geregisseerd om te imponeren, en Mardo blijft tussen alle geweld en razernij moeiteloos overeind. Majd Mardo is een verrijking in de voorstelling en een verrijking in het toneelveld.”

Age of Rage ging op 20 juni 2021 in première. In Age of Rage vertelt Ivo van Hove een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Age of Rage is van 2 t/m 11 december opnieuw te zien in ITA.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zondag 11 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.