16 september / Internationaal Theater Amsterdam

Eline Arbo winnaar regieprijs 2020

Afgelopen zondag ontving regisseur Eline Arbo de Regieprijs voor de meest indrukwekkende regie van het afgelopen jaar tijdens het alternatieve programma voor het Gala van het Nederlands Theater festival. De prijs betrof haar bejubelde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule, naar een tekst van Edouard Louis.

foto: Steef Fleur

‘Het universele verhaal wordt door deze maker kraakhelder, maar ook zeer poëtisch verbeeld, waardoor de verstikkende thematiek geen toeschouwer onberoerd laat.


De in Noorwegen geboren Eline Arbo volgde de toneelschool in Oslo en de regieopleiding in Amsterdam. In haar afstudeerjaar liep zij stage bij Toneelgroep Amsterdam tijdens de creatie van Het jaar van de kreeft door Luk Perceval. In 2016 studeerde zij af en maakte haar zaaldebuut bij Toneelschuur Producties met Goethe's klassieker Het lijden van de jonge Werther. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 op.

Hierop volgden de veelbesproken producties De Revolutionairen, over het gedachtegoed van Albert Camus en Weg met Eddy Bellegueule. Naast de regieprijs voor de voorstelling werden de vier acteurs als collectief genomineerd voor de Louis d'Or. Dit seizoen regisseert ze haar laatste voorstelling bij Toneelschuur Producties: Drie Zusters.

In het voorjaar van 2021 maakt Eline Arbo met De uren haar eerste gastregie bij Internationaal Theater Amsterdam. De première is gepland in april. De uren is gebaseerd op het meesterwerk van Michael Cunningham, die er de Pulitzerprijs voor kreeg. De verfilming The Hours door Stephen Daldry (met o.a. Nicole Kidman en Meryl Streep) werd evenals het boek een klassieker.

-> meer info over De uren