08 juni / Internationaal Theater Amsterdam

EXTRA VOORSTELLING IN JUNI: STAMBOOM MONOLOGEN VAN JOY DELIMA

Gloednieuwe ITA-actrice Joy Delima over haar politieke bewustwording op het gebied van racisme en uitsluiting. Omdat de urgentie groot is, speelt ITA-actrice Joy Delima Stamboom monologen opnieuw. In een serie snel gesneden, korte, komische en persoonlijke monologen vertelt ze over haar zoektocht naar haar roots en over haar ervaringen als jonge zwarte vrouw in Nederland. Ze traceert haar roots én haar eigen politieke bewustwording op het gebied van institutioneel racisme en uitsluiting.

Joy Delima: ’Ik blijk opeens zwart te zijn. Ja ik was het al, maar sinds ik naar Arnhem ben verhuisd word ik er steeds aan herinnerd. Ik hield me totaal niet bezig met zwart zijn toen ik in Rotterdam woonde. Ik was gewoon ik, en overal waar ik keek waren er mensen zoals ik. Maar nu ik de ‘enige’ ben, voel ik ineens de noodzaak om De Verantwoordelijkheid voor De Héle Black Community op me te nemen. Ik werd een soort undercover superheld. Het ging eigenlijk van de ene op de andere dag.’ ‘Ik blader wat in mijn vaders stamboomboek en kom ineens op een pagina die ik nooit eerder heb gezien. Het is een dubbel gevouwen bladzijde. Op deze kaart gaat de stamboom helemaal terug naar 1600….'

Over Joy Delima
Joy Delima is met ingang van dit seizoen lid van het vaste ensemble van acteurs van ITA. Joy studeerde aan de ArtEZ Toneelschool in Arnhem en kreeg nog vóór haar afstuderen in 2019 een nominatie voor de Colombina, de prijs voor de meest indrukwekkende vrouwelijke, ondersteunde rol, voor haar rol als Naomi Polat in Onze Straat van Daria Bukvic bij Het Nationale Theater. Ook speelde ze diverse voorstellingen bij Toneelgroep Oostpool in regie van Marcus Azzini, zoals Allemaal Mensen en Allemaal Mensen - Umuntu.

credits

tekst en spel Joy Delima
regie en tekstbegeleiding Joeri Vos
fotografie Isabelle Renate La Poutré
i.s.m. ArtEZ Toneelschool Arnhem

Internationaal Theater Amsterdam sluit het seizoen 19/20 af met monologen. Naast Joy Delima zijn Halina Reijn, Hans Kesting en Ramsey Nasr met een solo te zien. Wie heeft mijn vader vermoord met Hans Kesting ging in wereldpremière op 1 juni. La voix humaine met Halina Reijn en de tegenhanger De andere stem met Ramsey Nasr zijn nu voor het eerst tegelijkertijd in de schouwburg te zien. Tijdens de voorstellingen worden maximaal 30 mensen in de zaal toegelaten, vanwege de maatregelen tegen corona.