04 mei / Internationaal Theater Amsterdam

ITA CENTRALE GAST OP EDINBURGH INTERNATIONAL FESTIVAL MET EEN KLEIN LEVEN EN DE TOVERBERG

In augustus reist het ensemble van Internationaal Theater Amsterdam naar Edinburgh voor het Edinburgh International Festival (EIF). ITA is het eerste gezelschap dat na de pandemie een residency heeft op het festival en centraal staat in de programmering. ITA speelt in Edinburgh twee grote producties: Een klein leven (regie Ivo van Hove) en De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman). Ook mocht ITA een andere Nederlandse voorstelling selecteren om zich te presenteren. Dit is Weg met Eddy Bellegueule (regie Eline Arbo) van Toneelschuur Producties.

‘Internationaal Theater Amsterdam en artistiek directeur Ivo van Hove hebben ons festival meermaals bezocht en ons publiek de kans gegeven om kennis te maken met een van de meest tot de verbeelding sprekende theaterensembles van onze tijd. Hun residency biedt bezoekers de kans om het gezelschap op de toppen van hun kunnen te zien met drie onderscheidende voorstellingen, twee uitgevoerd door het ensemble en één voorstelling van een Nederlands gastgezelschap die meekomt op uitnodiging van ITA. We hopen dat deze residency het publiek de kans geeft om zich onder te dompelen in hoogwaardig en spraakmakend Nederlands theater en te genieten van deze bijzondere groep kunstenaars.’
Fergus Linehan, directeur Edinburgh International Festival

‘Wij kennen het festival goed en het is een van die plekken waar je móet zijn. We voelen ons vereerd dat wij als een van de eerste gezelschappen na de pandemie uitgenodigd zijn als residency en dat wij centraal mogen staan op deze editie van het festival.’
Ivo van Hove, directeur ITA

Over Edinburgh International Festival (EIF)
Edinburgh International Festival (EIF) is een van de belangrijkste festivals ter wereld, opgericht in 1947. Gedurende drie weken in augustus viert de hoofdstad van Schotland jaarlijks de podiumkunsten. Het internationale festival presenteert een programma met de beste artiesten en ensembles uit de wereld van dans, opera, muziek en theater.

Over Een klein leven
Geen boek heeft de afgelopen paar jaar miljoenen lezers zo in de ban gehouden en aangegrepen als Een klein leven van de Amerikaanse schrijver Hanya Yanagihara. Ivo van Hove maakte een vertaling naar theater en creëerde een indringende voorstelling die in september 2018 in première ging. Ramsey Nasr won de Louis d'Or voor zijn vertolking van Jude.

Over De Toverberg
Stef Aerts en Marie Vinck van het Antwerpse theatergezelschap FC Bergman creëerden met het ITA-ensemble een nieuwe versie van De Toverberg van Thomas Mann. Aan het begin van de twintigste eeuw gaat de jonge Hans Castorp naar een sanatorium in het Zwitserse Davos om er zijn neef te bezoeken. Uiteindelijk zal hij er zeven jaar blijven. De Toverberg ging in april 2022 in première.

Over Weg met Eddy Belleguele

Met zijn autobiografische succesroman Weg met Eddy Bellegueule veroverde Édouard Louis met één mokerslag de wereld. Het boek vertelt, zonder franje en met veel droge humor, het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een extreem homofobe omgeving. Regisseur Eline Arbo maakte bij Toneelschuur Producties een bejubelde theatrale en muzikale bewerking van deze roman waarvoor zij de VSCD regieprijs ontving. De voorstelling ging in januari 2020 in première.

-|- Speellijst Een klein leven

za 20 aug 18:00 Edinburgh Festival Theatre

zo 21 aug 18:00 Edinburgh Festival Theatre

ma 22 aug 18:00 Edinburgh Festival Theatre

Speellijst De Toverberg

vr 26 aug 18:00 Edinburgh King's Theatre

za 27 aug 18:00 Edinburgh King's Theatre

zo 28 aug 17:00 Edinburgh King's Theatre

Speellijst Weg met Eddy Belleguele

vr 19 aug 19:30 Edinburgh Church Hill Theatre

za 20 aug 14:30 Edinburgh Church Hill Theatre

za 20 aug 19:30 Edinburgh Church Hill Theatre

zo 21 aug 19:30 Edinburgh Church Hill Theatre

wijzigingen voorbehouden