17 april / Internationaal Theater Amsterdam

Unieke samenwerking ITA, NOS en Theater Na de Dam

Al jaren worden, na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei, door het hele land optredens en voorstellingen georganiseerd, waarin herdenking van de Tweede Wereldoorlog centraal staat. Dit jaar kan het publiek niet naar het theater komen, daarom wordt op 4 mei rond 21.00 uur op NPO 1 het programma Na de Dam vanuit een lege Amsterdamse schouwburg uitgezonden. Na de Dam is een unieke samenwerking tussen Internationaal Theater Amsterdam, de NOS en Theater Na de Dam.

foto: Aart Jan Koppert

De uitzending, 4 mei rond 21.00 uur op NPO 1
De uitzending komt na de herdenking op de lege Dam, aansluitend op het NOS Journaal en NOS Bevrijdingsjournaal. Winfried Baijens presenteert het programma met acteurs en zangers. Onder anderen Douwe Bob, Claudia de Breij, Michelle David, Herman van Veen, Wende, Typhoon, Nasrdin Dchar en acteurs van het ITA-ensemble onder wie Hans Kesting, Marieke Heebink, Halina Reijn, Achraf Koutet, Aus Greidanus jr., Gijs Scholten van Aschat, Bart Slegers en Joy Delima, maken met muziek en verhalen duidelijk waarom we herdenken. Wegens de Corona-maatregelen doen sommigen dat vanuit hun eigen huiskamer.

Theater Na de Dam
Theater Na de Dam is een nationale traditie. Sinds 2010 spelen op 4 mei om 21.00 uur door het hele land artiesten, toneelspelers, jongeren en muzikanten voorstellingen die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog of via die oorlog reflecteren op de wereld van vandaag. Dit jaar worden veel projecten op een alternatieve manier voortgezet, waaronder 40 jongerenprojecten door heel het land waar ruim 450 jongeren aan meedoen. Op 4 en 5 mei zijn er o.a. podcasts, korte films, theaterteksten, audiotours en hoorspelen te vinden op de website theaternadedam.nl.

credits

samenstelling Ivo van Hove
muzikale dramaturgie Wende
creatief producent Wouter van Ransbeek
advies dramaturgie Johan Reyniers
regie Astrid Wisman, Mélinde Kassens
productie Babs Sabbé, Inger Stam
concept Theater Na de Dam