01 december / Internationaal Theater Amsterdam

Ivo van Hove regisseert Ruth Wilson in The Human Voice op West End in Londen

In 2022 regisseert Ivo van Hove de Britse actrice Ruth Wilson in The Human Voice van Jean Cocteau. Eerder maakte Van Hove deze voorstelling (La voix humaine) bij Internationaal Theater Amsterdam met Halina Reijn in de hoofdrol. Halina Reijn speelde La voix humaine elf jaar lang over de hele wereld, o.a. in New York, Parijs, Sint-Petersburg, Toronto, Dublin, Sydney, Barcelona en Hong Kong. Alles samen goed voor 183 voorstellingen en ruim 50.000 bezoekers.

Deze succesvolle productie krijgt nu een vervolg op West End, in een gloednieuwe samenwerking tussen Internationaal Theater Amsterdam en Sonia Friedman. The Human Voice met Ruth Wilson is van 17 maart tot en met 9 april 2022 te zien in het Harold Pinter Theatre op West End in Londen.

Foto: Matt Crockett

Het is de tweede keer dat Ivo van Hove met Ruth Wilson samenwerkt. In 2016 regisseerde hij haar in Hedda Gabler bij The National Theatre. De scenografie van The Human Voice is in handen van Jan Versweyveld.

Over Ruth Wilson
Ruth Wilson is een Britse theater-, tv- en filmactrice. Zij was o.a. te zien in de series His Dark Materials, The Affair (waarvoor zij een Golden Globe won voor beste actrice in een dramaserie), Luther, Mrs Wilson (genomineerd voor vier BAFTA’s waaronder beste actrice) en Jane Eyre. Films waarin Wilson te zien is, zijn o.a. Dark River, Saving Mr Banks, The Lone Ranger en Anna Karenina. In het theater was zij onder meer te zien in King Lear (Cort Theater – genomineerd voor een Tony Award), Hedda Gabbler (National Theatre – genomineerd voor een Oliver Award), Anna Christie (waarvoor zij een Oliver Award won voor beste actrice) en A Streetcar Named Desire (waarvoor zij een Oliver Award won voor beste actrice in een ondersteunende rol).

Quotes Ruth Wilson en Ivo van Hove

Ruth Wilson: ‘Ik voel me vereerd om opnieuw met Ivo en Jan samen te werken aan deze prachtige, hartverscheurende en diepmenselijke monoloog van Jean Cocteau. Een vrouw met alleen haar telefoon als metgezel; Cocteau onderzoekt de aard van intieme relaties door middel van levenloze objecten. In een wereld waarin we allemaal verslaafd zijn aan en afhankelijk zijn van onze telefoons, voelt dit toneelstuk uit de jaren dertig heel ‘vooruitziend’ aan. Ivo is de perfecte regisseur om Cocteau's toneelstuk tot leven te brengen.’

-|-Ivo van Hove: ’The Human Voice is echt een ‘evergreen’, een stuk dat altijd sterke gevoelens zal oproepen bij het publiek omdat het zó herkenbaar is. Na Halina is Ruth dé actrice om deze monoloog op de meest persoonlijk manier te brengen. Ze heeft totaal geen angst om extreme gevoelens op het toneel te brengen en dat is nodig om deze rol te spelen. Kijk ontzettend uit naar onze hernieuwde samenwerking.

Over The Human Voice
Jean Cocteau schreef met The Human Voice de ultieme afscheidsmonoloog. Een vrouw belt haar ex in een laatste poging om de breuk tussen hen ongedaan te maken. Tijdens het gesprek groeit het besef dat hij voorgoed voor een ander heeft gekozen. De telefoon fungeert als een genadeloos instrument: elke zin kan de laatste zijn. Eerst houdt de vrouw zich nog sterk, vervolgens wordt ze wanhopig en zelfdestructief. The Human Voice is een schreeuw om aandacht en een gevecht met de dreigende leegte.

Ondersteund door Arts Council England en geproduceerd met de vriendelijke toestemming van de voorzitter van het Comité Jean Cocteau.