04 november / Internationaal Theater Amsterdam

Janni Goslinga ontvangt de Mary Dresselhuys Prijs 2022

We zijn blij te melden dat de Mary Dresselhuys Prijs 2022 wordt toegekend aan Janni Goslinga.


Janni Goslinga krijgt de prijs ‘specifiek voor de zorgvuldige en sublieme wijze waarop zij in de voorstelling De dokter gestalte gaf aan het personage Ruth Wolff’. Ook prijst de jury Goslinga’s ‘constante kwaliteit in de vele rollen die zij de afgelopen twee decennia bij ITA speelde’.

De Mary Dresselhuys Prijs is in 1992 in het leven geroepen door Joop van den Ende, die hiermee het werk van actrice Mary Dresselhuys (1907-2004) wilde eren. Op 5 september 1992 werd de prijs voor de eerste keer uitgereikt. Dat was aan Dresselhuys zelf.

Sindsdien wordt de prijs elke twee jaar toegekend. Andere winnaars waren onder anderen Jeroen Willems, Katelijne Damen, Fedja van Huêt, Jacob Derwig, Beppie Melissen, Anniek Pheifer, Steef de Jong en Eline Arbo.

-|-

De Mary Dresselhuys Prijs bestaat uit een bedrag van 12.500 euro, door de winnaar of winnares te besteden aan de verdere ontwikkeling van zijn of haar loopbaan. Ook krijgt de laureaat een penning met de beeltenis van Mary Dresselhuys gemaakt door Eric Claus.

De jury van de Mary Dresselhuys prijs bestaat uit Roos Ouwehand (voorzitter), Noraly Beyer, Michiel van Erp, Loes Luca en Laurens Spoor.

De prijs, een initiatief van de VandenEnde Foundation, wordt op 9 december 2022 door Petra Laseur, dochter van Mary Dresselhuys en Cees Laseur, uitgereikt in DeLaMar in Amsterdam.