27 mei / Internationaal Theater Amsterdam

Nieuw: Gevechten en metamorfosen van een vrouw

Volgend seizoen regisseert Ivo van Hove het nieuwste boek van de Franse literaire sensatie Édouard Louis. De roman Strijd en metamorfose van een vrouw vertelt het verhaal van de bevrijding van de moeder van de auteur – de bevrijding van een vrouw. Édouard Louis gaf Ivo van Hove al in een vroeg stadium de kans om deze toneelbewerking te maken. Na de succesvolle voorstelling Wie heeft mijn vader vermoord met Hans Kesting over de vader van de auteur, is het nu tijd voor de wereldpremière van Gevechten en metamorfosen van een vrouw. De cast bestaat uit Marieke Heebink en Majd Mardo. De voorstelling gaat op zaterdag 11 september in première in de Toneelschuur in Haarlem.

Op een dag botst Édouard Louis op een foto van zijn moeder toen ze twintig jaar oud was. Een gelukkige jonge vrouw vol hoop, vol dromen. Maar hijzelf kent zijn moeder alleen maar als totaal ongelukkig, gevangen in een routineus leven als huisvrouw. Wat was er in die twintig jaar gebeurd? Dat is het uitgangspunt van het nieuwe boek van Édouard Louis dat door ITA in wereldpremière voor het toneel wordt bewerkt.

Ivo van Hove over Gevechten en metamorfosen van een vrouw
‘Na boeken waarin geweld centraal stond verraste Édouard Louis me met een tekst waarin tederheid de toon aangeeft. Het boek beschrijft de moeizame gevechten van een vrouw om zichzelf te zijn, zelf keuzes te maken. Maar het is vooral ook een langzame toenadering van een moeder en een zoon.’

Gevechten en metamorfosen van een vrouw gaat op zaterdag 11 september 2021 in wereldpremière in de Toneelschuur in Haarlem en wordt vertolkt door Marieke Heebink als de moeder en Majd Mardo als Édouard Louis. Het artistieke team bestaat naast Ivo van Hove uit Jan Versweyveld (scenografie en lichtontwerp), Johan Reyniers (dramaturgie), George Dhauw (muziek) en An D’Huys (kostuumontwerp). De kaartverkoop start 15 juni om 12.00 uur via Toneelschuur.