12 september / Internationaal Theater Amsterdam

Onthulling vier nieuwe kunstwerken portrettengalerij

Zondag 11 september zijn, voorafgaand aan het Gala van het Nederlands Theater, maar liefst vier bijzondere nieuwe kunstwerken onthuld: portretten van Petra Laseur, Emmanuel Ohene Boafo (winnaar Louis d’Or 2021) en Naomi Velissariou (winnaar Theo d’Or 2021) en een borstbeeld van Gerrit Korthals Altes. De werken krijgen een plek in de portrettengalerij in Internationaal Theater Amsterdam.

Al ruim 15 jaar laat Stichting Oeuvre Jan van der Vossen jaarlijks de winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or portretteren. Dit jaar heeft de stichting twee extra portretten laten maken. Hans van der Leeuw schilderde actrice Petra Laseur en Mooniq Priem maakte een beeld in gietaluminium van Gerrit Korthals Altes, de in 2020 overleden oud zakelijk directeur van onder meer het Publiekstheater en Toneelgroep Amsterdam.

Gerrit Korthals Altes en Petra Laseur


De bijeenkomst op zondag opende met de onthulling van het borstbeeld. Hans Croiset werd bereid gevonden een paar woorden tot de genodigden te richten. Over het circa 50 centimeter hoge beeld van zijn vriend Gerrit Korthals Altes zei hij: “Je ziet aan de zeldzame frons in zijn voorhoofd dat hij mij nu met verbazing aanhoort. Dat hij als altijd zijn werkelijke mening voor zich houdt. Hij zette die terughoudendheid strategisch in om anderen blijvend aan te sporen duidelijk en vastberaden hun idee vorm te geven. Daarvoor was hij op de wereld: om mensen aan te sporen, niemand voor de voeten te lopen, waar het nodig was branden en brandjes te blussen en paden uit te stippelen.”
-|-
Petra Laseur onthulde met schilder Hans van der Leeuw haar eigen portret, een vereeuwiging van decennia aan theatergeschiedenis. Hans Croiset: “Er zijn heel wat redenen om jou hier in de portrettengalerij der bijzonderen op te nemen. Gerrit en ik verbeelden ons namelijk dat wij jouw mooiste jaren hier van dichtbij hebben meegemaakt. Laten we zeggen: jij was de aanvoerster van de troepen, ons boegbeeld, voor jou kwamen de mensen. Een publiekslieveling!”

© Anna van Kooij
© Anna van Kooij

Naomi Velissariou en Emmanuel Ohene Boafo


Ook de portretten van de winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or 2021 werden onthuld, ingeleid door Kees Hulst, voorzitter van de Stichting Oeuvre Jan van der Vossen.

Naomi Velissariou onthulde haar portret met kunstenaar Athos Burez. Het portret staat volgens de actrice symbool voor de vergankelijkheid van roem, een thema dat in haar gesprekken met de kunstenaar een rode draad vormde. Opvallend aan het werk is de omlijsting. De lijst is verschroeid en springt daarmee direct in het oog.
-|-
Het portret van de winnaar van de Louis d’Or 2021, Emmanuel Ohene Boafa, werd onthuld door de acteur samen met kunstenaar AiRich. Zij wilde de king energy van de acteur vangen in het portret. Tekenend voor dit bijzondere werk zijn het fisheye-perspectief en de gouden accenten.

© Anna van Kooij
© Anna van Kooij

Over Stichting Oeuvre Jan van der Vossen

Stichting Oeuvre Jan van der Vossen is in 1998 opgericht ter nagedachtenis aan de kunstenaar Jan van der Vossen (1948-1998). Jan van der Vossen heeft zich jarenlang ingespannen voor zowel de kunst- als de theaterwereld. Naast zijn vrije werk als beeldend kunstenaar verzorgde hij prachtige, veelal inventieve en gelaagde scenografie voor theater- en poppentheatervoorstellingen. Daarnaast maakte hij verschillende portretten van bekende Nederlandse acteurs en actrices als Willem Nijholt en Kitty Courbois. De portretten zijn te zien in Internationaal Theater Amsterdam.