11 september / Internationaal Theater Amsterdam

'In zijn handen is Lear een kunstwerk' - Johan Simons over Pierre Bokma

Donderdag 10 september ging in Schauspielhaus Bochum King Lear in première, de nieuwe regie van Johan Simons met Pierre Bokma in de hoofdrol. Vandaag staat in De Volkskrant het interview met Johan Simons en Pierre Bokma over dit nieuwe stuk. Internationaal Theater Amsterdam is voornemens de voorstelling in het voorjaar 2021 in huis te halen. De kaartverkoop voor het voorjaar 2021 start in december.

‘Pierre en ik waren al heel lang van plan ooit King Lear te doen. Dat is een diep verlangen, en komt echt uit onszelf, niet van dramaturgen of programmeurs. Maar we hebben altijd gewacht op het juiste moment. En dat is nu.’ - Johan Simons

King Lear is een van de ontroerendste rollen uit de toneelliteratuur. Over een koning, die pas in de aanschijn van de dood de waarde van de liefde leert. Hij is het regeren moe en wil zijn rijk verdelen onder zijn drie dochters. Het grootste deel gaat naar de dochter, die bewijst dat ze het meest van hem houdt. Maar zijn favoriete dochter Cordelia, de jongste, weigert hieraan mee te doen. Uit woede verbant Lear haar. Eens zijn rijk verdeeld, blijkt er geen plaats meer te zijn voor de oude koning. Zonder leger om voor hem te vechten, rest hem de ballingschap in de woestijn. Naarmate de tocht vordert, nadert Lear steeds meer de grens van de waanzin.

Shakespeares King Lear is een koningsdrama, een generatiedrama, een oorlogsdrama en een drama over mensen verblind door macht en ambitie. Over mensen die letterlijk en figuurlijk blind ronddolen in de wereld. Tot hun de ogen opengaan en duidelijk wordt waar het echt om draait in het leven: liefde en vriendschap. Koning Lear is een eindspel, waarin een vernietigende storm de oude orde wegvaagt. Waarin de rijken bedelaars worden, de blinden leren zien en moeders ontbreken.

Johan Simons leidde de theatergroepen Hollandia, ZT Hollandia en NT Gent. Hij kreeg internationale waardering voor zijn toneelregies en leidde toonaangevende Duitstalige gezelschappen en festivals. Sinds 2016 is hij artistiek leider van Schauspielhaus Bochum. Johan Simons werkte daar intensief samen met Pierre Bokma, met wie hij nu King Lear maakt.

-> Lees hier het gehele interview in de Volkskrant.