21 november / Internationaal Theater Amsterdam

Pleidooi voor een dynamisch kunstenlandschap

De acteurs van het ITA-ensemble stonden deze week in de Bourlaschouwburg en in de Grote Zaal van Internationaal Theater Amsterdam samen met het publiek op het toneel. Hiermee spreken zij zich uit tegen de geplande bezuinigingen op het cultuurbudget en de verschraling van het theaterlandschap.

Er zijn veel verschillen tussen Nederland en Vlaanderen. Maar er zijn ook overeenkomsten. Een daarvan is de manier waarop we de kunstensector organiseren. Die is uniek, en daar mogen we trots op zijn. Wij combineren het beste van twee werelden. Enerzijds zijn er grote instituten zoals ITA. Anders is er een rijkdom aan kleine tot grotere initiatieven: het FPK in Nederland, de projecten in Vlaanderen.

Dit stimuleert de ontwikkeling van jonge kunstenaars, die zo kunnen doorstromen naar de grote instellingen. Andere kunstenaars kiezen er voor om een carrière uit te bouwen via gevarieerde en specifieke projecten in wisselende samenwerkingsverbanden. Alles bij elkaar opgeteld zorgt dit voor een veelzijdig landschap waarvoor we internationaal worden benijd.

In Nederland en Vlaanderen dreigen het FPK en de projectenpot door de subsidiegevers ernstig te worden gekort. Dit is verkeerd: het zou niet alleen een enorme aderlating zijn maar ook de dynamiek uit ons kunstenlandschap halen. ITA vraagt aan de overheden om dit deel van de kunstensector niet te amputeren en de voorgestelde maatregelen te corrigeren.

De directie van Internationaal Theater Amsterdam.