25 februari / Internationaal Theater Amsterdam

Vriend aan het woord: Helen van Well

Wij zetten onze Vrienden graag in de schijnwerpers. Wat was hun meest bijzondere ervaring in ons theater? Welke acteurs van ons ensemble volgen zij op de voet? En waarom zijn ze Vriend van ITA? Dit keer: Helen van Well.

Helen is 59 jaar en woont in Nijmegen. Ze is docente Engels en is nu 7 jaar Vriend van ITA. Haar favoriete ITA-voorstelling is Een klein leven. “Nog nooit heeft een stuk mij zo ontzettend geraakt. De acteurs spelen de personages niet, ze zíjn de personages. Alle lof en heel veel respect voor hen. Inmiddels heb ik het stuk meerdere keren gezien en zeker niet voor het laatst.”

Wat is je eerste theaterherinnering?
“De voorstelling Othello. Die zag ik voor het eerst toen ik in de 5e klas van het gymnasium zat. Mijn liefde voor Shakespeare was meteen geboren! Die liefde werd – natuurlijk - versterkt door mijn studie Engelse Taal- en Letterkunde. Toen ik las dat Othello werd gespeeld in de schouwburg in Amsterdam moest en zou ik daar naar toe. En wat was ik onder de indruk, zowel van de ambiance van de schouwburg als van het stuk. Nieuwe liefdes werden toen geboren: voor het theater én voor het ensemble. Deze liefdes duren nog steeds voort en maken me al jaren zeer gelukkig.”

Wie zijn je favoriete acteurs van het ITA-ensemble?
“Ramsey Nasr, al sinds de eerste keer dat ik hem - lang geleden - bij het Zuidelijk Toneel zag. Ik was dus ook heel blij met zijn komst naar het ensemble. En Maria Kraakman. Haar volg ik ook al heel wat jaren, al vanaf voordat zij bij het ensemble kwam.”

Fijnste plek in ons gebouw?
“De Rabozaal. Zodra ik daar zit, voelt alles helemaal goed.”

Waarom ben je Vriend van ITA?
“Ik geniet al jaren van prachtige, indrukwekkende, grappige, vrolijke, ontroerende voorstellingen bij ITA. Omdat ik het belangrijk vind dat we dit nog heel lang kunnen en mogen blijven doen, wil ik graag een steentje bij dragen. En als dank krijg ik daar regelmatig heel leuke dingen voor terug. Hoe mooi en bijzonder is dat!”