11 september / Internationaal Theater Amsterdam

The Need for Legacy onthult schilderij van Felix de Rooy

Op zondag 10 september is het schilderij van Cliff San A Jong onthuld in Internationaal Theater Amsterdam door de Amsterdamse wethouder van Kunst en Cultuur Touria Meliani. Cliff San A jong maakte een portret van beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur Felix de Rooy.


Het is het derde schilderij in de reeks op initiatief van The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival in de eregalerij dat recht doet aan de Nederlandse theatergeschiedenis en bijdraagt aan een inclusievere canon van deze geschiedenis. In 2021 maakte Brian Elstak een schilderij van black theatre pionier Rufus Collins. Vorig jaar portretteerde Iris Kensmil het Doe-theater.

Dit jaar is het schilderij gemaakt door Cliff San A Jong. Cliff studeerde in Paramaribo en Nederland. Zijn schilderkunst wordt gekenmerkt door een sterk magisch realisme. Behorend tot de Surinaamse School is werk van Cliff geëxposeerd en opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum.

Dit jaar is gekozen voor een portret van multi-disciplinaire theatermaker Felix de Rooy. Felix is beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur uit Curaçao. In 1979 ontving De Rooy ontving in 1979 de Cola Debrotprijs, de hoogste culturele onderscheiding van de Antillen. Hij ontving Het Gouden Kalf en de speciale juryprijs op het Internationale Filmfestival van Amiens voor zijn film Ava & Gabriel (1990). In 2000 werd De Rooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. En in 2017 ontving hij de Black Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.
-|-
In zijn werk heft hij de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen op. Met de keus voor Felix wil The Need for Legacy een deel van de Nederlandse theatergeschiedenis laten zien, waar het streven naar een vrijelijk, inclusieve en fluïde benadering van theaterkunst voorop staat.

Onze bijzondere dank gaat uit naar de ITA-donateurs Marijke en Rob van Oordt die de totstandkoming van het portret en het gedachtegoed van The Need for Legacy voor de derde keer met een prachtige financiële bijdrage ondersteun. Heel veel dank!

onthulling schilderij The Need for Legacy van Felix de Rooy, fotografie Nichon Glerum
onthulling schilderij The Need for Legacy van Felix de Rooy, fotografie Nichon Glerum


Clayde Menso, directeur Internationaal Theater Amsterdam, over Felix de Rooy:

'Felix de Rooy is een bijzondere maker, die velen binnen en buiten de cultuursector heeft bewogen. Hij laat zien dat stappen gezet moeten worden en dat we dit samen moeten doen. De grootste openbare en historische theatercollectie van Nederland, hier in deze schouwburg, wordt vandaag niet verrijkt, maar herijkt. We voegen geen verhaal toe, we maken ons verhaal een klein stukje meer zichtbaar en doen recht aan de theatergeschiedenis. En dat we dat mogen doen met een portret van beeldend kunstenaar Cliff San A Jong waarop de energieke maker Felix de Rooy te zien is voor ons publiek, maakt dat dit een feestelijk en belangrijk moment is.'
-|-
Kimberley Smit, The Need for Legacy:

'Vandaag zullen wij in gezamenlijkheid een belangrijke legacy eren. Felix de Rooy is kunstenaar, en hiermee bedoel ik kunstenaar in verschillende bestaansvormen. Hij is een kunstenaar, een maker die de menselijke emotie, bepaald door culturele geschiedenissen visueel vertaalt in zijn werk. In theater, in film en in beeldende kunst. Zijn gerichtheid op het vatten van de menselijke emotie in verhaal, maakte de verschillende dragers van zijn kunst mogelijk en fluïde. Hiermee ziet The Need for Legacy dat Felix in zijn werk de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen opheft.

Het waren juist ook bipoc kunstenaars die dankzij enorm uithoudingsvermogen, als er deuren sloten nieuwe pistes vonden en zo de voorbode vormden van het huidige hybride kunstenaarschap. Felix staat daarmee als excellent voorbeeld voor een hele community, toen en nu.'