29 mei / Internationaal Theater Amsterdam

Twee ITA Ensemble-acteurs genomineerd voor de Theo d'Ors

De nominaties voor de Theo d’Ors (VSCD Toneelprijzen) zijn bekendgemaakt. We zijn trots te mogen mededelen dat Maria Kraakman is genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol voor haar rol in Prima Facie (regie Eline Arbo). Daarnaast is Jesse Mensah genomineerd voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol voor zijn rol in De wetten (regie Eline Arbo).


Maria Kraakman – nominatie voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een dragende rol

De jury: “In de monoloog Prima Facie ondergaat Maria Kraakman een indrukwekkende transformatie. Het stuk opent met strafrechtadvocaat Tessa Ensler in the prime of her life. Tess is gespecialiseerd in zedenzaken en vindt waarheid in wet. De ene na de andere vermeende delinquent pleit ze vrij. Als een bloedhond speurt ze naar inconsistenties in de verhalen van getuigen; bikkelhard haalt ze hun verklaringen onderuit. De eerste delen van Prima Facie zijn ronduit opwindend: Kraakman rekt de strakke teugels van Suzie Millers tekst tot het uiterste, beweegt schijnbaar moeiteloos van wetsbetoog naar overwinningswals, zonder daarbij te vervallen in Zuidas-clichés. Kraakmans Ensler is uiterst gelaagd; bravoure gaat hand in hand met raffinement.

In de tweede helft komt Kraakmans meesterschap bij uitstek naar voren. Wanneer Ensler zelf slachtoffer wordt van seksueel geweld, ontstaan scheuren in het zelfbeeld van de jonge advocaat. Als publiek zie je op ijzingwekkende manier hoe de zelfzekere vrouw afbrokkelt tot twijfelende, kwetsbare schim. Die transformatie is adembenemend. Ondanks de voorspelbare ontwikkeling van de plot verliest Prima Facie nergens je aandacht en dat heeft alles te maken met Kraakmans briljante interpretatie. Op een uiterst subtiele manier schakelt ze tussen stadia van ongeloof, zelftwijfel en strijdlust en bevestigt zich andermaal als een van Nederlands meest indrukwekkende acteurs van haar generatie.”

Prima Facie ging op 30 november 2023 in première. Eline Arbo bracht als eerste het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller in Nederland naar het toneel. De snoeiharde monoloog over de slimme en meedogenloze strafrechtadvocaat Tessa vertelt op persoonlijke wijze over een brandend actuele kwestie: de noodzaak tot het moderniseren van ons wetboek omtrent zedendelicten.

Prima Facie is nog van 31 mei tot met 14 juni in ITA te zien en gaat van 4 oktober tot en met 20 november opnieuw op tournee door Nederland. In 2010 won Kraakman al de Theo d’Or voor haar rol in Orlando van Toneelgroep Oostpool. Daarnaast werd zij in 2015 genomineerd voor haar rol in Angels in America van Toneelgroep Oostpool en in 2016 werd zij opnieuw genomineerd, ditmaal voor haar rol in Het jaar van de kreeft bij Toneelgroep Amsterdam.

-|-
Jesse Mensah – nominatie voor de Theo d’Or voor de meest indrukwekkende acteerprestatie in een bijdragende rol
De jury: “In De Wetten, geschreven door Connie Palmen en op het toneel gebracht door Eline Arbo, zien we een jonge vrouw een wereld verkennen vol mensen waar zij iets van wil leren, die een stuk ouder en machtiger zijn dan zijzelf. In haar ontmoetingen met hen komt deze Marie telkens vooral zichzelf tegen en de allesoverheersende drang tot het vormgeven van haar eigen verhaal - hoe dat er ook uit zal zien. Daarbij moet ze strijd leveren tegen de rol die ze van de anderen krijgt toebedeeld. Stuk voor stuk blijken haar leermeesters, onder wie een astroloog, een filosoof en een priester, onbescheiden te zijn en opdringerig. De enige die haar in verwarring weet te brengen over zichzelf, is ‘de epilepticus’.

Jesse Mensah geeft deze figuur volstrekt eigenzinnig, efemeer en met een dwingende oorspronkelijkheid gestalte. Hij is de enige liefdespartner die Marie niet onder druk zet en haar niets anders vraagt dan zichzelf te zijn. De manier waarop Jesse Mensah invulling geeft aan het meest ongrijpbare personage uit dit verhaal, is het product van een scherpzinnige en gedurfde, hoogstpersoonlijke interpretatie en ontspruit aan een in het acteren zelf gevonden oerbron. Daarmee drukt Mensah als acteur de grondgedachte uit van de voorstelling: pas als je ophoudt een personage te zijn, kun je de schepper worden van je eigen verhaal. De fysieke natuurlijkheid waarmee hij dat doet, getuigt van grote oorspronkelijkheid en moed.”

De wetten ging op 10 maart 2024 in première. Eline Arbo bracht als eerste Connie Palmens debuutroman op het toneel. De wetten vertelt het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.

De wetten is nog van 22 augustus tot en met 1 september in ITA te zien. Jesse Mensah zal zijn rol niet hernemen in deze speelreeks. Mensah werd eerder in 2020 genomineerd voor de Louis d’Or voor zijn rol in Weg met Eddy Bellegueule van Toneelschuur Producties, samen met zijn collega’s Victor IJdens, Felix Schellekens en Romijn Scholten.

De uitreiking van de prijzen vindt plaats op zondag 15 september tijdens het Gala van het Nederlands Theater in Internationaal Theater Amsterdam.