19 januari / Internationaal Theater Amsterdam

Vriend aan het Woord: Bep Ruting

‘Het is zo belangrijk wat jullie doen en hoe jullie nieuwe wegen vinden om ons te blijven ontroeren en verbinden’. Vriend (in haar eigen woorden Minnares ;)) van ITA Bep Ruting overstelpte ons met hartverwarmende woorden nadat zij de livestream van Kings of war via ITALive had gezien. We vroegen haar naar haar eerste theaterherinnering en haar favoriete stukken en acteurs. Leer Bep beter kennen. ‘Theater helpt ons dromen.’

Wat is uw eerste theaterherinnering?
Toen ik 16 was, ging ik met mijn eerste vriendje naar de Stadsschouwburg in Haarlem, naar de première van De Smoeshaan door Toneelgroep Centrum. Ik herinner mij nog de mengeling van gêne en verrukking dat de acteurs met enorme fallussen rondliepen en vaag iets over het schandaal dat rondom die voorstelling losbrak. Maar de meeste indruk maakte op mij de eerste kus in de stromende regen na afloop van de voorstelling met onze fietsen tussen ons in.

Wat is uw favoriete stuk?
Ik was erg onder de indruk van De stille kracht. De voortdurend neerplenzende regen, de mysterieuze gamelanmuziek, de bedrukkende sfeer die zo geweldig werd neergezet in het samenspel van acteurs, decor en muziek. Dat alles is onvergetelijk. Maar ook Medea van Marieke Heebink staat nog altijd op mijn netvlies.

Wat is uw favoriete plek in ons gebouw?
De geweldige Grote Zaal waar dat soort voorstellingen mogelijk zijn.

Welke ITA-acteurs zijn uw favorieten?
ITA heeft alleen maar geweldige acteurs, maar Marieke Heebink en Hans Kesting zijn wat mij betreft niet te overtreffen.

Waarom bent u Vriend van ITA?
Ik ben Vriend van ITA omdat het theater dat ITA maakt – zowel klassiek als modern en altijd prachtig, bijzonder, goed gespeeld en met verbluffende techniek en spannende decors (ik denk ineens aan al die opblaaspoppen die aan het plafond hingen) – van levensbelang is voor ons, het publiek. Het geeft ons leven diepgang, helpt ons dromen en troost ons met verhalen die betekenis geven aan ons leven.