06 mei / Internationaal Theater Amsterdam

Vriend aan het woord: Herb Prooy

Wij zetten onze Vrienden graag in de schijnwerpers. Wat was hun meest bijzondere ervaring in ons theater? En waarom zijn ze Vriend van ITA? Dit keer: Herb Prooy.

Herb Prooy is ondernemer en is sinds kort Vriend van ITA. Hij mist het bezoeken van theater en steunt ITA graag, omdat hij ‘het verschrikkelijk zou vinden als dit allemaal ophoudt door dit virus.’

Waarom heb je besloten om juist nu Vriend van ITA te worden?
Ik draag ITA een warm hart toe en heb hier de afgelopen jaren vele mooie uren doorgebracht, dus ik zou het verschrikkelijk vinden als dit allemaal ophoudt door dit virus.

Welk toneelstuk dat je ooit gezien hebt, heeft het meest indruk op je gemaakt en waarom?
Dat was heel recent. Een klein leven. Ik had het boek gelezen en vond dat intens; de voorstelling was minstens zo intens en aangrijpend. Wellicht ook omdat we zo dicht bij op het podium zelf zaten waardoor je het idee had dat je er deel van was.

Welk toneelstuk vond je zo bijzonder dat je het graag weer zou zien en waarom?
Dood in Venetië vond ik een mooie voorstelling, samen met het Concertgebouworkest. Wat ik jammer vond, was dat dit in Carré plaatsvond. Ik zou het graag nog eens terugzien, samen met het orkest, in de Grote Zaal waardoor het volgens mij nog meer tot leven gaat komen.

Welke kunstvorm/kunstbeleving mis je momenteel het meest en waarom?
Bijna elke denkbare. Hoe goedbedoeld ook, maar streams zijn een surrogaat. Mooie voorstellingen of tentoonstellingen inspireren me en ik geniet daarvan. Een groot gemis in deze tijd.

Welke nieuwe manier van kunstbeleving heb je ontdekt sinds de lockdown en hoe past dit nu in je dagelijkse routine?
Geen, eerlijk gezegd. Of ik moet hoog opgeven over het feit dat ik weer trombone ben gaan spelen na 25 jaar.