17 juni / Internationaal Theater Amsterdam

Vriend aan het woord: Thomas de Jong

Wij zetten onze Vrienden graag in de schijnwerpers. Wat is hun favoriete toneelstuk? Welke acteurs van ons ensemble volgen zij op de voet? En: waarom zijn ze Vriend van ITA? Dit keer: Thomas de Jong.

Thomas is al jaren Vriend en hij was degene die onze acteurs aan het begin van de coronacrisis allemaal een mooie bos bloemen stuurde.

Waarom ben je Vriend van ITA?
De schouwburg ken ik al een hele tijd en ik heb jaren geleden besloten om een jaarlijkse donatie te geven. Vervolgens heb ik ook bijgedragen aan een ‘vriendenbankje’. Ik was toen ook zeer gecharmeerd van Toneelgroep Amsterdam en regisseur Ivo van Hove. Toen ontstond ITA, een perfecte combinatie die talent en charmante huisvesting combineert.

Wat jullie ensemble in huis heeft is ongeëvenaard, en ieder stuk is een juweeltje, of het nu door een aantal acteurs of door slechts één acteur of actrice gespeeld wordt. Jullie acteurs en actrices beschikken over zoveel talenten en laten een enorme diepgang zien, van vrolijkheid tot triestheid, van blijdschap tot intens verdriet. Deze kwaliteit was in mijn ogen vroeger alleen bij Engelse spelers te vinden: allround!

Wat is je favoriete toneelstuk?
La voix humaine, Een klein leven en Kings of war staan mij nog heel scherp voor de geest. Ik heb jullie gemist. Gelukkig kwam de Decamerone en zag ik Na de Dam op televisie en die oprechte oproep van Ramsey Nasr aan de politiek!

Wie zijn je favoriete acteurs van het ITA-ensemble?
Ik vind ze allemaal fantastisch, maar wil dan toch graag specifiek Hans Kesting, Halina Reijn en Marieke Heebink noemen.

Super dat je onze acteurs aan het begin van de coronacrisis allemaal bloemen hebt gestuurd! Hoe kwam je hierop?
What a waste dacht ik, al jullie gerepeteer en dan geen uitvoering, geen publiek. Dus ik dacht aan al jullie acteurs thuis en wilde de somberheid met een bloemetje terugdringen. Graag gedaan. En nu succes met de opstart en de rest van het seizoen!