15 april / Internationaal Theater Amsterdam

Wereldpremière Eline Arbo tijdens Ruhrtriennale 2024

Eline Arbo staat voor een spannende internationale zomer met twee buitenlandse producties in Duitsland en Engeland, en de opening van het Edinburgh International Festival.

Vandaag werd bekendgemaakt dat ITA’s nieuwe artistiek directeur Eline Arbo deel uitmaakt van het eerste programma van de Ruhrtriennale onder leiding van Ivo van Hove. In een co-productie met Nationaltheatret in Noorwegen, haar thuisland, werkt ze aan de nationale klassieker Haugtussa (Mountain Maid, 1895) van de Noorse dichter Arne Garborg, op muziek gezet door Edvard Grieg. In samenwerking met haar vaste componist en muziekontwerper, Thijs van Vuure, creëert ze een muzikale en mythologische voorstelling over de existentiële zoektocht van een jonge vrouw op het platteland die geconfronteerd wordt met haar duistere kanten. Volgend seizoen zal deze voorstelling in Nederland ook exclusief te zien zijn bij ITA.-|-Daarnaast werkt Eline Arbo aan een Engelse versie van haar succesvolle productie De Jaren van Annie Ernaux, die op 1 augustus in première gaat in het Almeida Theatre in Londen. Het Almeida Theatre is al jarenlang een van de meest vooraanstaande theaters in Engeland, waar ook gerenommeerde regisseurs zoals Robert Icke en Rebecca Frecknall actief zijn. Tot slot opent Arbo dit jaar het prestigieuze Edinburgh Festival met Internationaal Theater Amsterdam en de gevierde voorstelling Penthesilea van Heinrich von Kleist.

Arbo zegt hierover: “Ik ben blij dat ik op deze manier verder invulling kan geven aan de internationale kracht van ITA. Ik kijk er enorm naar uit om mijn werk te presenteren in het buitenland, als kunstenaar geeft een andere culturele context je zo veel informatie over je eigen werk, je eigen stem. En ik ben ervan overtuigd dat een uitwisseling van artistieke ideeën tussen landen van cruciaal belang is voor de diversiteit van het Nederlandse kunstlandschap.”