Choreograaf

Ed Wubbe

Ed Wubbe is een van de meest veelzijdige Nederlandse choreografen en al vele jaren van grote betekenis voor de Nederlandse danswereld. Onder zijn 26-jarige leiderschap groeide Scapino Ballet Rotterdam uit tot een eigentijds, vernieuwend gezelschap en een van de smaakmakers van de Nederlandse dans.

Met het oudste dansgezelschap van Nederland creëert hij een nieuw dansgenre: grote avondvullende producties met herkenbare thema’s, gemaakt met gevoel voor entertainment, avontuurlijk én veelal op live muziek. Hij kijkt graag over de grenzen van de dans heen en creëert met muzikanten, opera- en circusartiesten theatrale werelden die vaak een rauw en actueel randje hebben. Wubbes grote kracht ligt in het laten samensmelten van de verschillende elementen tot een overrompelend geheel, waarmee hij het publiek als geen ander weet te raken. Met een oog voor nieuw talent - dat hij een prominente plek geeft in het gezelschap – creëert hij nieuwe mogelijkheden om de dans te verrijken en naar een groot publiek te brengen.

Meer dan zeventig balletten

Wubbe heeft meer dan zeventig balletten gecreëerd voor Scapino, waaronder en groot aantal avondvullende producties. Enkele van zijn succesvolle producties zijn Kathleen, Romeo & Julia, Nico (speciale muziek van John Cale), Holland, The Great Bean, Le Chat Noir, Pas de Deux (live muziek van pianist Michiel Borstlap), de barok producties Pearl en Scala (beide met live muziek van Combattimento) en All hands on deck i.s.m. Släpstick (v/h Wëreldbänd). In 2016, ter ere van het 70-jarig jubileum van Scapino, creëerde Wubbe TING!, Scapino's grootste productie ooit, in samenwerking met de Nederlandse band NITS en circusartiesten. Een documentaire van 70 minuten - De Wereld van Wubbe - werd in maart 2017 op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Van 2004 tot 2016 was Wubbe ook artistiek directeur van de Internationale Competitie voor Choreografen in Hannover. In 2015 werkten Ed Wubbe en Scapino samen aan het internationale opera-balletproject Les Fêtes Vénitiénnes, geregisseerd door operaregisseur Robert Carsen, met optredens in Parijs en New York.

Prijzen

In 2013 ontving Ed Wubbe de Prijs van verdienste van het Dansersfonds.

In 2017 kreeg hij de Gouden Zwaan - de Oscar van de dans - vanwege zijn belangrijke bijdrage aan de Nederlandse dans.

Ook in 2017 ontving hij de koninklijke onderscheiding 'Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw' voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de Nederlandse moderne dans.