Regisseur

Eline Arbo

Eline Arbo (1986) is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij al vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari ‘23 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 23|24 gaan haar regies van Prima Facie (Suzie Miller) en De wetten (Connie Palmen) bij ITA in première en gaan haar regies van Penthesilea en De uren in reprise.

C.V.


Arbo is afkomstig uit Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam waar ze in 2016 afstudeerde aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Haar debuut bij Toneelschuur Producties was met Goethe's klassieker Het lijden van de jonge Werther. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 en de Toneelkijkersprijs 2018 in Den Haag op. Hierna regisseerde ze de veelbesproken De Revolutionairen, over het gedachtegoed van Albert Camus. In 2020 regisseerde ze de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis (Winnaar Regieprijs 2020). Een voorstelling die alom werd geprezen als beste voorstelling van seizoen 2019/2020, en waarvoor ze ook de Toneelkijkersprijs 2020 in Den Haag in ontvangst nam. De vier acteurs werden als collectief genomineerd voor de Louis d'Or. Haar laatste voorstelling bij Toneelschuur Producties was Drie Zusters van Anton Tsjechov. Hiernaast regisseerde zij ook meerdere voorstellingen bij het Noord Nederlands Toneel, onder andere de succesvolle Zwart Water van Roland Schimmelpfennig, die door het land tourde in 2019.

-|-
Naast haar werk in Nederland heeft Arbo ook meerderde voorstellingen in Noorwegen geregisseerd, waaronder Hærmennene på Helgeland van Henrik Ibsen die tijdens het Ibsen Festival 2018 in première ging bij het Nationaltheatret in Oslo. De productie is uitgenodigd om te spelen bij Frankfurt Schauspielhaus. Ook regisseerde zij in 2019 de grote zaal productie Peer Gynt van Henrik Ibsen, die bejubeld werd door pers en publiek. Daarnaast regisserde zij de grote zaal productie Maria Stewart van Schiller, die in première ging in januari 2021, en in 2022 Jane Eyre, naar de klassieker van Charlotte Brontë.

In januari 2021 won Arbo de prestigieuze Mary Dresselhuys prijs voor haar werk van de afgelopen jaren.

De afgelopen jaren regisseerde ze in Nederland onder andere De uren (2021) van Michael Cunningham bij ITA, De jaren (2022) van Annie Ernaux (Nobelprijswinnaar 2022) bij Het Nationale Theater, en Penthesilea (2023) van Heinrich von Kleist en Prima Facie (2023) van Suzie Miller bij ITA.

In 2024 gaat Timerne, haar herneming van De uren, in première in Det Kongelige Teater Kobenhavn, en haar bewerking van de debuutroman De wetten van Connie Palmen gaat in première in Internationaal Theater Amsterdam.

Voorstellingen

Language NP Language no problem de uren
ITA–Ensemble Theater de uren
Sluiten de uren ITA Ensemble / Eline Arbo
Eline Arbo brengt de roman De uren van Michael Cunningham naar het toneel.
Language NP Language no problem Prima facie ITA–Ensemble Theater Prima facie
Sluiten Prima facie ITA Ensemble / Eline Arbo
28 nov '23 t/m 14 jun '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. De snoeiharde monoloog die furore maakte op West End en Broadway is nu voor het eerst in het Nederlands te zien.