Regisseur

Eline Arbo

Eline Arbo is sinds september 2023 artistiek directeur van ITA. Daarvoor was zij vanaf 2022 verbonden aan ITA als Associate Artistic Director. Sinds januari 2023 is zij tevens Ibsen Artist in Residence, een initiatief van de Philip Loubser Foundation, dat regisseurs met een internationale ambitie de mogelijkheid geeft zichzelf artistiek te ontwikkelen.

In seizoen 24|25 creëert zij Giovanni’s Room (James Baldwin) en De wand (Marlen Haushofer), maakt zij remakes van de eerder elders door haar gerealiseerde voorstellingen Weg met Eddy Bellegueule (Édouard Louis) en De jaren (Annie Ernaux) en gaan haar regies van De wetten (Connie Palmen), Prima Facie
(Suzie Miller), Penthesilea (Heinrich von Kleist) en De uren (Michael Cunningham) in reprise.

C.V.


Arbo is afkomstig uit Noorwegen. Na een studie Theaterwetenschappen aan de Universiteit van Oslo, verhuisde Arbo naar Amsterdam waar ze in 2016 afstudeerde aan de Regieopleiding van de Theaterschool Amsterdam. Haar debuut bij Toneelschuur Producties was met Goethe's klassieker Het lijden van de jonge Werther. Het leverde haar de BNG Bank Theaterprijs 2018 en de Toneelkijkersprijs 2018 in Den Haag op. Hierna regisseerde ze de veelbesproken De Revolutionairen, over het gedachtegoed van Albert Camus. In 2020 regisseerde ze de succesroman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis (Winnaar Regieprijs 2020). Een voorstelling die alom werd geprezen als beste voorstelling van seizoen 2019/2020, en waarvoor ze ook de Toneelkijkersprijs 2020 in Den Haag in ontvangst nam. De vier acteurs werden als collectief genomineerd voor de Louis d'Or. Haar laatste voorstelling bij Toneelschuur Producties was Drie Zusters van Anton Tsjechov. Hiernaast regisseerde zij ook meerdere voorstellingen bij het Noord Nederlands Toneel, onder andere de succesvolle Zwart Water van Roland Schimmelpfennig, die door het land tourde in 2019.

-|-
Naast haar werk in Nederland heeft Arbo ook meerderde voorstellingen in Noorwegen geregisseerd, waaronder Hærmennene på Helgeland van Henrik Ibsen die tijdens het Ibsen Festival 2018 in première ging bij het Nationaltheatret in Oslo. De productie is uitgenodigd om te spelen bij Frankfurt Schauspielhaus. Ook regisseerde zij in 2019 de grote zaal productie Peer Gynt van Henrik Ibsen, die bejubeld werd door pers en publiek. Daarnaast regisserde zij de grote zaal productie Maria Stewart van Schiller, die in première ging in januari 2021, en in 2022 Jane Eyre, naar de klassieker van Charlotte Brontë.

In januari 2021 won Arbo de prestigieuze Mary Dresselhuys prijs voor haar werk van de afgelopen jaren.

De afgelopen jaren regisseerde ze in Nederland onder andere De uren (2021) van Michael Cunningham bij ITA, De jaren (2022) van Annie Ernaux (Nobelprijswinnaar 2022) bij Het Nationale Theater, en Penthesilea (2023) van Heinrich von Kleist en Prima Facie (2023) van Suzie Miller bij ITA.

In 2024 ging Timerne, haar Deense herneming van De uren, in première in Det Kongelige Teater Kobenhavn, en haar bewerking van de debuutroman De wetten van Connie Palmen ging in première in Internationaal Theater Amsterdam. Later in 2024 gaat haar Engelse herneming van De Jaren, in première in het Almeida Theatre in Londen en gaat haar voorstelling Haugtussa, die zij maakt bij het Nationaltheatret Oslo, in première op de Ruhrtriennale.

In voorjaar 2025 gaat haar regie van De wand van Marlen Haushofer in première bij ITA.

Voorstellingen

Language NP Language no problem Penthesilea
on Tour
ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA ensemble / Eline Arbo
03 aug '24 t/m 06 aug '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem De wetten ITA Ensemble Theater De wetten
Sluiten De wetten ITA Ensemble / Eline Arbo
22 aug '24 t/m 01 sep '24
In haar debuutroman De wetten vertelt Connie Palmen het verhaal van een vrouw op zoek naar zichzelf. Zeven ontmoetingen met zeven mannen in zeven jaar tijd. We zien hoe ze op een spraakmakende manier het schrijverschap ingroeit en zingeving geeft aan haar leven dankzij en ondanks deze ontmoetingen.
Language NP Language no problem Penthesilea ITA Ensemble Theater Penthesilea
Sluiten Penthesilea ITA Ensemble / Eline Arbo
10 sep '24 t/m 28 sep '24
‘Penthesilea is een verpletterende voorstelling en een nieuw hoogtepunt in Arbo’s oeuvre.’, aldus NRC ★★★★★. Regisseur Eline Arbo plaatst het eeuwenoude verhaal van Penthesilea en Achilles te midden van een rockconcert. Een muzikale ode aan de fatale liefde tussen deze twee grootheden.
Language NP Language no problem Haugtussa Nationaltheatret / Eline Arbo Theater Haugtussa
Sluiten Haugtussa Nationaltheatret / Eline Arbo
19 sep '24 t/m 20 sep '24
Het ensemble van Nationaltheatret in Oslo, waarin theater en muziek worden verweven, treedt op samen met mezzosopraan Adrian Angelico en pianiste Ingrid Andsnes.
Language NP Language no problem Prima Facie ITA Ensemble Theater Prima Facie
Sluiten Prima Facie ITA Ensemble / Eline Arbo
04 okt '24 t/m 20 nov '24
Eline Arbo regisseert Maria Kraakman in het prijswinnende toneelstuk van auteur Suzie Miller. Deze snoeiharde monoloog maakte furore op West End en Broadway. Wereldwijd werden er tal van versies geproduceerd. Eline Arbo was de eerste die het stuk in Nederland op het toneel zette.
Language NP Language no problem De jaren ITA Ensemble Theater De jaren
Sluiten De jaren Het Nationale Theater / ITA Ensemble / Eline Arbo
09 okt '24 t/m 07 dec '24
'Niets minder dan theatrale magie. […] Een feestelijke taal- en acteerexplosie.' – De Nederlandse Toneeljury. Wegens groot succes komt De jaren terug!
Language NP Language no problem Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble Theater Weg met Eddy Bellegueule
Sluiten Weg met Eddy Bellegueule ITA Ensemble / Eline Arbo
15 nov '24 t/m 01 dec '24
De autobiografische roman Weg met Eddy Bellegueule van Édouard Louis was in één klap een wereldwijd succes. Het boek vertelt zonder franje het levensverhaal van een homoseksuele jongen in een homofobe omgeving.
Language NP Language no problem Giovanni's room ITA Ensemble Theater Giovanni's room
Sluiten Giovanni's room ITA Ensemble / Eline Arbo
15 jan '25 t/m 02 feb '25
David wacht er op de terugkeer van zijn verloofde Hella. Maar wanneer hij Giovanni ontmoet, een charismatische Italiaanse barman, raken de twee mannen verwikkeld in een intense affaire. Na drie maanden keert Davids verloofde terug en wordt hij gedwongen een keuze te maken.
Language NP Language no problem de wand ITA Ensemble Theater de wand
Sluiten de wand ITA Ensemble / Eline Arbo
05 mrt '25 t/m 27 apr '25
Een vrouw van middelbare leeftijd stelt tijdens een weekend in een buitenhuis van vrienden vast dat ze op een ochtend helemaal alleen is. Ze trekt op onderzoek uit en stuit tijdens haar wandeling in de bergen op een ondoordringbare glazen wand die haar volledig isoleert van de rest van de wereld.
Language NP Language no problem De uren
on Tour
ITA Ensemble Theater De uren
Sluiten De uren ITA Ensemble / Eline Arbo
20 jun '25 t/m 22 jun '25
De toneelbewerking van Michael Cunningham's The Hours.
Language NP Language no problem De uren
on Tour
ITA Ensemble Theater De uren
Sluiten De uren ITA Ensemble / Eline Arbo
04 jul '25 t/m 06 jul '25
De toneelbewerking van Michael Cunningham's The Hours.