Acteur

Ozan Aydogan

Ozan Aydogan is als gastacteur verbonden aan ITA en is te zien in De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman).

Opgroeiend in een familie van verhalenvertellers raakt Ozan Aydogan (1993) op jonge leeftijd gefascineerd door de kunst van de vertelling. De verhalen uit Oost-Turkije die zijn ouders hem vertellen voor het slapengaan, de oude sprookjesboeken die zijn moeder bij elkaar sprokkelt op vlooienmarkten en de levendige anekdotes die, vergezeld door de klanken van de saz en de zoete geur van raki, vanuit de woonkamer zijn slaapkamer bereiken. Getuige zijn van al deze verhalen wakkert in hem een interesse aan die zich nooit eerder aan hem openbaart. Het duurt dan ook niet lang voordat zijn eerste werken het daglicht zien. Dit zijn eerst rapteksten. Maar nadat Ozan op de middelbare school op aanraden van een vriend Lord Byron leest, begint hij gedichten te schrijven. Tussen deze twee stromen wordt het zaadje geplant dat later zal ontkiemen tot spoken word.

Na een paar jaar, tijdens zijn stage bij Artiance, een centrum voor de kunsten, ontmoet Ozan een nieuwe liefde; acteren. Terwijl hij zijn eerste voorstelling speelt, waarvoor hij direct alle liedjes schrijft en waaraan hij bijdraagt met mono- en dialogen, heeft hij zijn eerste ervaringen als toneelschrijver. Vanaf dat moment blijft hij verhalen vertellen. In samenwerking met High On Type en RAUM met zijn binaurale spoken word installatie Prachtige Wezens, in Athene met Dries Verhoeven’s Phobiarama, in de Videoland serie Baantjer waarin hij een gastrol speelt, in Parijs op het Wereldkampioenschap Poetry Slam - nadat hij in 2018 Nederlands Kampioen Poetry Slam wordt - en met een hoofdrol in Orkater’s De Vreemdeling waarmee hij speelt in schouwburgen door heel Nederland.

In 2022 is Ozan te zien in de FC Bergman en ITA co-productie De Toverberg (naar de gelijknamige roman van Thomas Mann) dat in augustus te zien zal zijn op het Edinburgh Festival ’22. Ook werkt Ozan aan zijn debuutroman die verwacht wordt te verschijnen in 2024.

Ozan is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.