Acteur

Ozan Aydogan

Ozan is afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie.

Hij is als gastacteur verbonden aan ITA en is te zien in Judas (regie Robert Icke) en De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman).

C.V.


Opgroeiend in een familie van verhalenvertellers raakt Ozan Aydogan (1993) op jonge leeftijd gefascineerd door de kunst van de vertelling. De verhalen uit Oost-Turkije die zijn ouders hem vertellen voor het slapengaan, de oude sprookjesboeken die zijn moeder bij elkaar sprokkelt op vlooienmarkten en de levendige anekdotes die, vergezeld door de klanken van de saz en de zoete geur van raki, vanuit de woonkamer zijn slaapkamer bereiken. Getuige zijn van al deze verhalen wakkert in hem een interesse aan die zich nooit eerder aan hem openbaart. Het duurt dan ook niet lang voordat zijn eerste werken het daglicht zien. Dit zijn eerst rapteksten. Maar nadat Ozan op de middelbare school op aanraden van een vriend Lord Byron leest, begint hij gedichten te schrijven. Tussen deze twee stromen wordt het zaadje geplant dat later zal ontkiemen tot spoken word.

-|-
Na een paar jaar, tijdens zijn stage bij Artiance, een centrum voor de kunsten, ontmoet Ozan een nieuwe liefde; acteren. Terwijl hij zijn eerste voorstelling speelt, waarvoor hij direct alle liedjes schrijft en waaraan hij bijdraagt met mono- en dialogen, heeft hij zijn eerste ervaringen als toneelschrijver. Vanaf dat moment blijft hij verhalen vertellen. In samenwerking met High On Type en RAUM met zijn binaurale spoken word installatie Prachtige Wezens, in Athene met Dries Verhoeven’s Phobiarama, in de Videoland serie Baantjer waarin hij een gastrol speelt, in Parijs op het Wereldkampioenschap Poetry Slam - nadat hij in 2018 Nederlands Kampioen Poetry Slam wordt - en met een hoofdrol in Orkater’s De Vreemdeling waarmee hij speelt in schouwburgen door heel Nederland.

Ook werkt Ozan aan zijn debuutroman die verwacht wordt te verschijnen in 2024.

Foto: Marthe van de Grift

VOORSTELLINGEN

Language NP Language no problem de toverberg ITA Ensemble Theater de toverberg
Sluiten de toverberg ITA-ensemble / Stef Aerts, Marie Vinck (FC Bergman)
Begin 20e eeuw gaat de jonge Hans Castorp naar een sanatorium in het Zwitserse Davos om er zijn neef te bezoeken. Hij wil er drie weken zijn, maar zal zeven jaar blijven. Door ontmoetingen met andere gasten in het kuuroord krijgt hij een meerstemmig beeld van met elkaar botsende visies op het leven.