Acteur

Pierre Bokma

Pierre Bokma is als gastacteur aan ITA verbonden en is te zien in De Toverberg (regie Stef Aerts en Marie Vinck van FC Bergman).

C.V.


Sinds Pierre Bokma in 1982 de Toneelschool Maastricht verliet heeft Pierre (Parijs, 1955) het publiek verbaasd en verleid met een duizelingwekkend aantal zeer uiteenlopende rollen. Zijn absolute inleving stond en staat daarbij altijd voorop. Pierre heeft op het toneel gestaan bij o.a. Globe, Het Publiekstheater, Toneelgroep Amsterdam, Orkater, De Mexicaanse Hond, het Nationaal Toneel, vrije producties bij o.a. Hummelinck Stuurman en Bos Theaterproducties, en buitenlandse gezelschappen als NTGent in België alsook de Münchner Kammerspiele en Schauspielhaus Bochum in Duitsland.

Hij ontving de meest prestigieuze onderscheidingen; in 1993 de Albert van Dalsum-ring, in 1994 zijn eerste Louis d’Or (Richard III), in 2002 de Paul Steenbergen-penning en in 2004 de Arlecchino (Rouw siert Elektra). In 2013 was er opnieuw een Louis d’Or voor zijn rol in ‘De Verleiders’. De Johan Kaartprijs werd hem in 2019 voor zijn rollen in ‘#Niksteverbergen’ en ‘Een Man Een Man’ uitgereikt.

Bokma was veelal te zien in het improvisatie-programma ‘De Vloer Op’, met satirische sketches in ‘Kanniewaarzijn’ en populaire TV series zoals ‘’t Schaep’ (Beeld en Geluid Award voor Beste Acteur), ‘Bloedverwanten’, ‘De Prooi’ (TV Beeld Beste Hoofdrol), ‘Rundfunk’, de ‘Welkom-serie’ van Niek Barendsen, ‘Mocro Maffia’ en in internationale TV series als ‘Tatort’ (Duitsland) en ‘Dalziel & Pascoe’ (UK).

Ook sprak Pierre vele stemmen in voor filmproducties, documentaires en hoorspelen, zoals die van de Geest in de Disney-productie ‘Aladdin en De Wraak van Jafar’.

-|-
Daarnaast heeft Pierre een aanzienlijke staat van dienst als filmacteur. ‘Leedvermaak’ (1989) was de eerste maal dat Pierre een hoofdrol voor zijn rekening nam. Hij zou het karakter van Nico daarna nog twee keer spelen voor regisseur Frans Weisz, in Qui Vive! en ‘Happy End’. Ook in zijn filmografie staan veel bekende regisseurs: Fons Rademakers (De Aanslag), Alex van Warmerdam (Ober, Borgman, Schneider vs. Bax, Nr.10), Orlow Seunke (Gordel van Smaragd), Theo van Gogh (Interview), Willem van de Sande Bakhuyzen (Cloaca), Dick Maas (Moordwijven, Quiz), Paula van der Oest (Tonio), Maurice Trouwborst (Captain Nova), Antoinette Beumer (Mijn vader is een vliegtuig) en de Belgische Tim Mielants (De Patrick). Zijn eerste buitenlandse hoofdrol was in de film ‘Schlafkrankheit’ van Ulrich Köhler (2011).

Pierre won een International Emmy Award voor de vertolking van een gelovige ondernemer in ‘De Uitverkorene’ (2006). Gouden Kalveren waren er voor zijn rol van bankier Rijkman Groening in Theu Boermans’ televisiedrama ‘De Prooi’ (2013). Het was zijn vierde Kalf: ‘Leedvermaak’, ‘Cloaca’ en ‘De Belager’ waren eerdere gouden bekroningen.

Hedentendage speelt Pierre naast diverse film-tv- en theaterproducties in Nederland bij Schauspielhaus Bochum te Duitsland.

VOORSTELLINGEN

Language NP Language no problem de toverberg ITA Ensemble Theater de toverberg
Sluiten de toverberg ITA-ensemble / Stef Aerts, Marie Vinck (FC Bergman)
Begin 20e eeuw gaat de jonge Hans Castorp naar een sanatorium in het Zwitserse Davos om er zijn neef te bezoeken. Hij wil er drie weken zijn, maar zal zeven jaar blijven. Door ontmoetingen met andere gasten in het kuuroord krijgt hij een meerstemmig beeld van met elkaar botsende visies op het leven.