Choreograaf

Serge Aimé Coulibaly

Serge Aimé is een danser-choreograaf uit Burkina Faso. Hij werd geboren in Bobo Dioulasso. Sedert 2002 werkt hij in Europa en een beetje overal ter wereld. Zijn Afrikaanse cultuur is de bron van zijn inspiratie en met zijn kunst wil hij een krachtige hedendaagse dans maken die begint vanuit het gevoel maar die ook reflectie en hoop in zich draagt.

Biografie

De kracht van zijn expressiviteit maakt zijn werk universeel en begrijpbaar op alle continenten. Van bij de oprichting van zijn gezelschap Faso Danse Théâtre in 2002 heeft Serge Aimé rond complexe thema’s gewerkt en geprobeerd een daadwerkelijke positieve impuls te geven aan de jongere generatie. Van bij de start van zijn carrière werd hij gevraagd op diverse Europese en Afrikaanse (festival)podia met zijn voorstellingen Kalakuta Republik (2016), Nuit Blanche à Ouagadougou (2014), Fadjiri (2013), Khokuma 7° Sud (2011), Babemba (2008), Solitude d’un Homme Intègre (2007), A Benguer (2006), Minimini (2002).

Door zijn open manier van kijken naar de wereld in al zijn diversiteit, zijn bevragende maar sterk opbouwende houding en vastberadenheid om vooruit te gaan, heeft Serge Aimé van in het begin van zijn carrière met verschillende kunstenaars en artiesten samen kunnen werken. Hij werkt regelmatig mee aan internationale creaties, zowel als performer als als choreograaf-danser. Hij heeft gewerkt met Moïse Touré (La Maladie de la Mort, 2015), met Marrukegu Company in Australië (Cut the Sky, 2014 en Burning Daylight, 2009), met Farid Berki (Double Jeu, 2013), met Alain Platel (C(H)OEURS, 2012 and Wolf, 2003), met Kalpana Raghuraman (I lost my English, 2008) en met Sidi Larbi Cherkaoui (Tempus Fugit, 2004).

Dat Serge Aimé’s creatieve werk altijd in beweging blijft en gevoed wordt door nieuwsgierigheid en generositeit ontging ook niet verschillende grotere structuren die op hem een beroep deden om belangrijke evenementen te vieren. Hij choreografeerde ook stukken met amateurdansers vanuit zijn behoefte om te delen en zich als medeburger in te zetten. Zijn nood en talent om zijn kunstenaarschap te delen en over te brengen groeide al vanuit zijn artistieke opleiding in Burkina Faso, bij het gezelschap FEEREN onder leiding van Amadou Bourou en bij zijn passage in het Centre National Chorégraphique van Nantes onder leiding van Claude Brumachon. Hij streeft naar de ontwikkeling van originele creativiteit en stimuleert dansers en choreografen in zijn masterclasses om zich te bevragen over hun verantwoordelijkheid als artiest, over de kracht van een eigen niet vrijblijvende bewegingstaal en hun maatschappelijke positionering.

Omdat hij, vanuit zijn eigen artistieke visie en engagement, ook concreet een plek wou om te experimenteren en reflecteren, richtte hij Ankata op in Bobo Dioulasso (Burkina Faso), een ruimte bedoeld als een internationaal laboratorium voor onderzoek en productie van podiumkunsten. Ankata staat open voor iedereen en is een kruispunt geworden tussen verschillende continenten, verschillende disciplines, verschillende soorten mensen die samen een nieuwe morgen proberen uit te vinden.

Reserveer kaarten voor Wakatt van Serge Aimé Coulibaly