aCORdo

Sluiten
Julidans

aCORdo

Alice Ripoll (BR) / Cia. REC

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
aCORdo
Alice Ripoll (BR) / Cia. REC

aCORdo van choreograaf en theatermaker Alice Ripoll voor de Braziliaanse dansgroep REC, is een indrukwekkend werk dat je bij de lurven grijpt en meesleept in de transformerende kracht van dans. Vier dansers uit de favela’s van Rio de Janeiro confronteren het publiek met de rauwe realiteit van hun dagelijkse leven.

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Internationaal Theater Amsterdam
Zaal Studio 1
Duur 30 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem

aCORdo


Theatermaker en choreograaf Alice Ripoll werd uitgenodigd om na het WK Voetbal in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 een stuk te maken over de gevolgen van de events voor de Braziliaanse stad. Ripoll koos ervoor om te werken vanuit het gezichtspunt van degenen voor wie de stad niets tot bijna niets te bieden heeft: zwarte bewoners van de favela’s, letterlijk aan de rand van de Braziliaanse samenleving geplaatst.

Rauw en impulsief belicht Ripoll de alledaagse realiteit van Rio de Janeiro. Deze overbevolkte metropool wordt gekenmerkt door onzichtbare, maar streng gecontroleerde grenzen, die de armen scheiden van de rijken.
-|-
Vier dansers, gekleed in gelijke kostuums, staan recht tegenover het publiek in een afgebakende omgeving. Door middel van hun gebaren, situaties en interacties, die vaak confrontaties en geweld laten zien, scheppen ze een nieuwe ruimte tussen henzelf en het publiek. In de gekaderde ITA Studio verkennen ze alternatieven voor begrensde ruimtes en lichamen.

aCORdo belicht de sociale, raciale en territoriale ongelijkheden die diep verankerd zijn in de Braziliaanse samenleving. Door de bijna lijfelijke ervaring die het werk biedt aan het publiek, manifesteert aCORdo zich als een uitgesproken politiek werk. Alice Ripoll: "Dans creëert mysterieuze, onvoorspelbare en ongewone bruggen; daar schuilt de kracht en het vermogen tot transformatie."

Over Alice Ripoll

Alice Ripoll studeerde af aan de Angel Vianna school, een belangrijk centrum voor dans en motorische revalidatie, en begon te werken als choreografe. Ze heeft gewerkt met dansers, acteurs en circusartiesten. Haar werk omvat hedendaagse dans en urban dansstijlen uit Brazilië. Door middel van onderzoek opent het werk ruimte voor de dansers om de ervaringen en herinneringen die in ieder van hen leven, om te zetten in beelden. Momenteel regisseert ze twee groepen. Cia. REC en Cia. SUAVE. Cia REC, opgericht in 2009, is een krachtige groep dansers uit de Favela's in Rio de Janeiro die hedendaagse kunst uitwerkt en recreëert. Hun werk bevindt zich op de drempel van dans en performance. Met Cia REC creëerde Alice Ripoll in 2017 de voorstelling aCORdo, die ook te zien zal zijn tijdens Julidans 2024.

MEER JULIDANS