AFK Amsterdamprijs voor de Kunst

Sluiten
10 okt '22

AFK Amsterdamprijs voor de Kunst

AFK
AFK Amsterdamprijs voor de Kunst
10 okt '22
AFK

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit.

Duur 120 minuten
Genre Evenement

Genomineerden

Op maandag 20 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2022 bekend gemaakt. Dit zijn visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs (categorie Stimuleringsprijs), documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF (categorie Werk van het Jaar). In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt – samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Spiegel van de stad


Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, over de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022: “De Amsterdamprijs viert de onstuitbare energie van makers en culturele organisaties in Amsterdam. Ik vind het zo mooi om te zien hoe de zes genomineerden ons een spiegel voorhouden, inspireren en uitdagen om met andere ogen naar de stad te kijken. Makers zoals zij zijn van fundamenteel belang voor deze creatieve stad.
-|-
De genomineerden beheersen als geen ander de kunst om nieuwe betekenissen te geven aan plekken in Amsterdam, ze weten wijk en wereld met elkaar te verbinden. Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes, en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.”

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3.750, als gebaar van de stad naar het talent toe in de stad.

MEER EVENEMENTEN

Language NP Language no problem AFK Amsterdamprijs voor de Kunst AFK Events & Awards AFK Amsterdamprijs voor de Kunst
Sluiten AFK Amsterdamprijs voor de Kunst AFK
10 okt '22
Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad.
Language NP Language no problem Septimius Awards Stichting New Vision Events & Awards Septimius Awards
Sluiten Septimius Awards Stichting New Vision
De Septimius Awards is een prestigieus filmfestival, met een sterke nadruk op het ontdekken en stimuleren van nieuw onafhankelijk talent.
Language NP Language no problem De Grote Kunstshow met Bas Kosters Johan Idema en TOT, i.s.m. Studio Bas Kosters Events & Awards De Grote Kunstshow met Bas Kosters
Sluiten De Grote Kunstshow met Bas Kosters Johan Idema en TOT, i.s.m. Studio Bas Kosters
Bas Kosters, een van Nederlands meest eigenzinnige modekunstenaars, staat centraal in deze bijzondere editie van De Grote Kunstshow. In een anderhalf uur durende kijkshow worden zijn mode, tekeningen, poppen, wandkleden en andere hoogtepunten uit Kosters oeuvre theatraal tot leven gewekt.
Language NP Language no problem Rijksmuseum: Talkshow Slavernij Rijksmuseum Events & Awards Rijksmuseum: Talkshow Slavernij
Sluiten Rijksmuseum: Talkshow Slavernij Rijksmuseum
Tijdens de tentoonstelling Slavernij organiseert het Rijksmuseum talkshows over het thema slavernij en de doorwerking daarvan. Denk hierbij aan onderwerpen als de zichtbaarheid van mensen van kleur in de media, politiek en de samenleving of de rol van vrouwen tijdens slavernij.
Language NP Language no problem TIME OUT XL Stichting Time Out ism MIND Young, ISO, LSVB, STIP, LKvV, NJR en vele andere jongeren initiatieven Events & Awards TIME OUT XL
Sluiten TIME OUT XL Stichting Time Out ism MIND Young, ISO, LSVB, STIP, LKvV, NJR en vele andere jongeren initiatieven
TIME OUT! is een realistische confrontatie over jong zijn en studeren voor, tijdens en na corona. Met muziek, theater, humor en interactie focussen we ons op de toekomst. Een absoluut-niet-saaie interactieve livestream.
Language NP Language no problem Opening Black Achievement Month Stichting Black Achievement Month presenteert i.s.m. ITA Events & Awards Opening Black Achievement Month
Sluiten Opening Black Achievement Month Stichting Black Achievement Month presenteert i.s.m. ITA
De opening vindt plaats met het theaterstuk “Tussen de wereld en mij” dat is geïnspireerd door gelijknamige novelle “Between the world and me” van de gelauwerde Amerikaanse schrijver Ta Nehisi Coates.
Language NP Language no problem The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins Need for Legacy / Internationaal Theater Amsterdam Perspectief The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins
Sluiten The Need for Legacy - Onthulling schilderij Rufus Collins Need for Legacy / Internationaal Theater Amsterdam
Op vrijdag 12 maart onthulde demissionair minister van cultuur van Engelshoven een nieuw schilderij in de portrettengalerij van ITA. De onthulling is de kern van een programma waarin The Need for legacy gemeenschap stil staat bij de rijke veelkleurige geschiedenis van de Nederlandse podiumkunst...
Language NP Language no problem Boekpresentatie Basta (de autobiografie van Marco Het Parool / Lebowski Publishers Events & Awards Boekpresentatie Basta (de autobiografie van Marco