AFK Amsterdamprijs voor de Kunst

Sluiten

AFK Amsterdamprijs voor de Kunst

AFK

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
AFK Amsterdamprijs voor de Kunst
AFK

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars of instellingen die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor de beste culturele prestatie en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit.

Duur 120 minuten
Genre Evenement

Genomineerden

Op maandag 20 juni heeft het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2022 bekend gemaakt. Dit zijn visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs (categorie Stimuleringsprijs), documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF (categorie Werk van het Jaar). In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt – samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Spiegel van de stad


Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, over de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022: “De Amsterdamprijs viert de onstuitbare energie van makers en culturele organisaties in Amsterdam. Ik vind het zo mooi om te zien hoe de zes genomineerden ons een spiegel voorhouden, inspireren en uitdagen om met andere ogen naar de stad te kijken. Makers zoals zij zijn van fundamenteel belang voor deze creatieve stad.
-|-
De genomineerden beheersen als geen ander de kunst om nieuwe betekenissen te geven aan plekken in Amsterdam, ze weten wijk en wereld met elkaar te verbinden. Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes, en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.”

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3.750, als gebaar van de stad naar het talent toe in de stad.

MEER EVENEMENTEN