City Talks Amsterdam: The price we pay
City Talks Amsterdam: The price we pay
Voorstellingen
Na een succesvol eerste seizoen is City Talks terug! City Talks is ITA’s sip & talkshow, waarin we focussen op de getalenteerde creatieven en vernieuwers van onze stad. Elke editie verbinden we een van onze voorstellingen met maatschappelijke onderwerpen, stedelijke trends en het dagelijks leven. We nodigen je uit om een drankje te pakken, deel te nemen aan het gesprek en je te laten inspireren!
Locatie ITA Salon
Duur 60 minuten
Genre perspectief
Taal Engels
Vragen kunnen ook in het Nederlands gesteld worden
Meld je aan voor gratis toegang en een gratis drankje
The Price we Pay
Terwijl we aan de ene kant getuige zijn van economische groei, is volgens de onlangs gepubliceerde Armoedemonitor (Onderzoek & Statistiek, Gemeente Amsterdam) de welvaartsongelijkheid in Amsterdam toegenomen. Eén op de zes huishoudens heeft moeite om rond te komen. Als reactie op de toegenomen ongelijkheid staat het stimuleren van opwaartse sociale mobiliteit hoog op de onderzoeks- en beleidsagenda's. Maar is het veranderen van beleid voldoende?
-|-
Tijdens deze editie van City Talks stellen we bestaande rangordes ter discussie, introduceren we een nieuwe terminologie en ontrafelen we constructies die ongelijkheid in stand houden en privileges beschermen. De avond wordt gepresenteerd door Geoffrey van der Ven.
Het thema van deze editie is geïnspireerd op Julie van ITA Ensemble / Rebecca Frecknall. Regisseur Frecknall blaast August Strindbergs Freule Julie (1888) nieuw leven in en transporteert het naar de 21ste eeuw. Thema's als sociale klasse, machtsdynamiek en de gevolgen van ongebreidelde verlangens drijven het verhaal.
Volgens econoom en grootstedelijk strateeg Najah Aouaki moeten we het economische groeibeleid niet los zien van het sociale, gezondheids- en huisvestingsbeleid. Hoe kunnen we collectief switchen naar een economie van welzijn, in plaats van een systeem dat financiële groei op de eerste plaats zet? Om een duurzame en economisch rechtvaardige samenleving te krijgen, beschikken gemeenten over verschillende instrumenten om excessen op de markt te beperken, maar het vereist een grote transitie - een die we samen tot stand moeten brengen.
Journalist Jonas Kooyman - ook wel bekend als @havermelkelite - zoomt in op de levensstijlen en gewoonten van de randstedelijke elite en is een nationale bron van advies geworden als het gaat om het begrijpen van onszelf en de mensen om ons heen. Jonas is gefascineerd door de tijdgeest en ontleedt op speelse wijze culturele trends onder jonge stadsbewoners, terwijl hij met een humoristische maar kritische toon reflecteert op het alledaagse stadsleven.
meer perspectief
Artiest Benjamin Fro is een Amsterdamse singer-song rapper die kritische teksten combineert met soulvolle beats. Hoe bewegen we ons in een wereld die geld en status belangrijker lijkt te vinden dan al het andere? Met zijn filosofische en maatschappijkritische teksten roept Benjamin Fro op tot een meer rechtvaardige samenleving en wil hij mensen in beweging krijgen - zowel letterlijk als figuurlijk.
Kunstenaar en ontwerper Yuri Veerman pakt politieke en maatschappelijke kwesties als de huizencrisis, massatoerisme, populisme en inkomensongelijkheid aan door middel van een visuele en tekstuele lens. Door het beschikbaar te stellen in het publieke domein en door het zowel online als op straat door mensen te laten verspreiden, nodigt zijn werk uit om ons bezig te houden met onderwerpen die ons allemaal aangaan.
community partner Rabobank