Corpus Criolla

Sluiten
Julidans

Corpus Criolla

Faizah Grootens (NL) / KIP Republic

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Corpus Criolla
Faizah Grootens (NL) / KIP Republic

De op Curaçao geboren danseres en choreograaf Faizah Grootens richt zich op de relatie tussen Afro-Caribische dansstijlen en de manier waarop die worden belichaamd en gestereotypeerd. Op een dansvloer die bezaaid is met maiskorrels creëert ze een hedendaagse danstaal die diepgeworteld is in de Creoolse cultuur, maar ook van nu is.

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage / Julidans NL

Locatie Podium Mozaïek
Duur 50 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem

CONTEXT
Faizah Grootens in gesprek met Ayra Kip
Datum 6 juli
Tijd na de voorstelling
Taal Engels

Corpus Criolla


Verschillende culturele invloeden spelen een rol in de gevoelige hedendaagse choreografieën van Faizah Grootens. In haar wervelende Corpus Criolla (de titel betekent zoveel als ‘Creolized body language’) focust ze op de expressie en betekenis van verschillende Curaçaose dansvormen. Een daarvan is de weergaloos opzwepende tambú-bekkendans op ‘muzik di zumbi’ – spirituele muziek, verwijzend naar de Afrikaanse oorsprong. Een andere is de Caribische wals, die met zijn driekwartsmaat een heel eigen gezicht heeft.

In het werk komen kwetsbaarheid, temperament en de kenmerkende Latin-Caribische flow samen in de bewegingen van vijf dansers, gekenmerkt door eindeloze, vloeiende circulaire bewegingen. Een centrale rol is weggelegd voor polyritmiek, waarbij meerdere ritmes tegelijkertijd worden gebruikt, om de essentie van de Curaçaose danstradities te belichamen. Hierbij richt Grootens zich niet alleen op de schoonheid en diversiteit van deze tradities, maar neemt ze ook afstand van de stereotiepe belichaming die er vaak mee wordt geassocieerd.

-|-
In het prachtig vormgegeven Corpus Criolla, waarbij de maiskorrels waarmee de dansvloer bezaaid is, knisperen en kraken onder de voeten, worden actuele vraagstukken zoals stereotypering, identiteit, koloniale geschiedenis en sociaal idealisme op een heldere en indrukwekkende manier voor het voetlicht gebracht.

Faizah Grootens won in 2023 de Leo Spreksel Award, een aanmoedigingsprijs voor aanstormend choreografietalent. De jury sprak lovend: “Faizah choreografeert met het lichaam als grote inspiratiebron en gaat daarbij te werk als een beeldhouwer. […] Die sculpturale helderheid wordt echter nooit voorspelbaar, omdat haar intuïtie en haar Caribische roots de bron vormen voor de kenmerkende flow in haar werk.”

Over Faizah Grootens

Faizah Grootens is freelance choreografe en werkt onder andere samen met Korzo Theater, Holland Dance Festival, KIP Republic, Het Zuidelijk Toneel, Laleget Danza, Taller Coreográfico Unam, Harlekijn danstheater, Herman van Veen Arts Center en de Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam. Faizah zet ook haar eigen creaties/projecten op. Haar werk is gepresenteerd op festivals, in theaters en musea in Europa (Kalamata Dance Festival, Oriente Occidente, Chorea International Dance Festival, Amsterdam Museum, Tropenmuseum en diverse theaters in Nederland) Cuba, Mexico (Palacio de Bellas Artes, Sala Miguel Covarrubias onder andere), New York, Curaçao en Aruba.

Credits

productie KIP Republic
dansers Annemieke Mooij, Henry Rodríguez, Aaron Faneyte, Justin Brown en Lisa de Faria
dramaturgie Ira Kip
blik van buitenaf Nicole Geertruida and Ilgin Abeln
ziek Neldrick Martis, Henry Rodríguez, Pierre Lauffer, Selim Haase, Músika Sinfóniko Antiano – Twents Jeugd, Symfonie Orkest
decor- en kostuumontwerp Eddy van der Laan, Atelier Clement
lichtontwerp Jasper Nijholt

About Faizah Grootens

Faizah Grootens is a freelance choreographer and works with Korzo Theater, Holland Dance Festival, KIP Republic, Het Zuidelijk Toneel, Laleget Danza, Taller Coreográfico Unam, Harlekijn danstheater, Herman van Veen Arts Center and the Hogeschool voor de Kunsten in Amsterdam, among others. Faizah also sets up her own creations/projects. Her work has been presented at festivals, theaters and museums in Europe (Kalamata Dance Festival, Oriente Occidente, Chorea International Dance Festival, Amsterdam Museum, Tropenmuseum and several theaters in the Netherlands) Cuba, Mexico (Palacio de Bellas Artes, Sala Miguel Covarrubias among others), New York, Curaçao and Aruba.

MEER JULIDANS