DARKMATTER

Sluiten
Nederlands Theater Festival
05 sep '24

DARKMATTER

Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
DARKMATTER
05 sep '24
Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties

In een futuristisch universum transformeert Cherish Menzo het Zwarte lichaam met krachtige danstaal. Samen met Camilo Mejía Cortés trekt ze in D̶A̶R̶K̶MATTER ogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneden deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt. Tegen de achtergrond van een apocalyptisch jungle-decor, voorzien van filmische soundtrack, ontstaat een duister én beeldschoon spel met het hypothetische lichaam.

Festival Nederlands Theater Festival

Zaal Rabozaal
Duur 80 minuten
Taal language no problem

Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP spelen Darkmatter in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) tijdens het Nederlands Theater Festival

D̶A̶R̶K̶MATTER

Voor D̶A̶R̶K̶MATTER  put Menzo uit de hiphop- en rapcultuur, posthumanisme en afrofuturisme; een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden.  Om haar universum te creëren, vond Menzo inspiratie in de ruimte. In donkere materie, waar sterren en zwarte gaten elkaar ontmoeten en met elkaar botsen. Juist in deze botsingen kan een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam ontstaan. Precies dáár kan je een nieuwe bewegingstaal ontwikkelen.

Uit het juryrapport

"D̶A̶R̶K̶MATTER  is van een zeldzame schurende schoonheid. Niet vaak dit seizoen werd de jury dusdanig van de stoelen geblazen door de pure kracht en noodzaak van een voorstelling. D̶A̶R̶K̶MATTER is een krachtig emancipatoir statement. De jury prijst de onontkoombare kracht en onverbiddelijkheid van deze voorstelling."

5 - 15 september

Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival (NTF) markeert de feestelijke start van het nieuwe theaterseizoen. Elf dagen lang toont NTF de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gebaseerd op de keuzes van zeven onafhankelijke jury’s uit Nederland en Vlaanderen. Zodoende viert NTF vele genres en vormen van het theater: toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer.

Het festival start met de altijd spraakmakende lezing De Staat van het Theater en het diepte-interview The State of the World met een beroemde internationale kunstenaar. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste theaterprijzen van het land tijdens Het Gala van het Nederlands Theater.

Credits

concept en choreografie Cherish Menzo
creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés
lichtontwerp Niels Runderkamp
muziekcompositie Gagi Petrovic en Michael Nunes
mastering Gagi Petrovic
scenografie Morgana Machado Marques
zang- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong
kostuumontwerp JustTatty.com
dramaturgie Renée Copraij en Benjamin Kahn
text Cherish Menzo, Camilo Mejía Cortés, BOИSU, Shari Kok-Sey-Tjong
artistiek advies Christian Yav en Nicole Geertruida
techniek Niels Runderkamp en Amber Stallenberg/ Nele Verreyken
stemmen distorted rap choir via distortedrapchoir.com
productie Frascati Producties, GRIP
internationale spreiding A Propic – Line Rousseau, Marion Gauvent, Lara van Lookeren

-|-coproductie De Coproducers (NL), Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette (Parijs, FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), Perpodium (Antwerpen, BE) in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL) met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Ammodo, Fonds Podiumkunsten, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid, Cronos Invest met dank aan Eric Cyuzuzo, Jan Fedinger, Dries Douibi, Khadija El Kharraz Alami

Cherish Menzo is de winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2023, winnaar van de Regieprijs Nederlands Theater Festival 2023, is geselecteerd door de Officiële Juryselectie van Het Nederlands Theater Festival 2023 en de Officiële Juryselectie van Het Theater Festival 2023 (België), zij is  genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023, voor de VSCD Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2023 en voor de Acteursgilde Theaterprijzen 2023.

In de pers

De Volkskrant

'De performance Darkmatter geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’.'

De Standaard

Of ze nu wankelen op hun stiletto-latexlaarzen of naakt door de zwarte verf glibberen, het duo verrast na elke black-out met krachtige beelden [...] een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert.

De Groene Amsterdammer

Het is een openbaar, theatraal ritueel, met reinigende krachten en technisch ongelooflijk sterk opgebouwd.

Meer Nederlands Theater Festival

Language NP Language no problem DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties Dans DARKMATTER
Sluiten DARKMATTER Cherish Menzo (NL) / GRIP / Frascati Producties
05 sep '24
Hoe zou de wereld eruitzien als er geen kolonisatie had bestaan?
Language NP Language no problem Antigone in de Amazone NTGent / MST / Milo Rau Theater Antigone in de Amazone
Sluiten Antigone in de Amazone NTGent / MST / Milo Rau
05 sep '24
Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa. 
Language NP Language no problem The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival Perspectief The State of the World - Nino Haratischwili
Sluiten The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival
06 sep '24
In het interviewprogramma The State of the World reflecteert een belangrijke buitenlandse kunstenaar op de rol van de kunsten en Nederland in de wereld. Onze gast dit jaar is de wereldvermaarde en bekroonde bestsellerschrijver, toneelauteur en -regisseur Nino Haratischwili.
Language NP Language no problem Augustus: Oklahoma Toneelgroep Maastricht / Theateralliantie Theater Augustus: Oklahoma
Sluiten Augustus: Oklahoma Toneelgroep Maastricht / Theateralliantie
06 sep '24 t/m 07 sep '24
Augustus: Oklahoma speelt zich af op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd.
Language NP Language no problem Diarree is mijn lievelingskleur (8+) Theater Artemis / Studio Julian Hetzel theater-kind Diarree is mijn lievelingskleur (8+)
Sluiten Diarree is mijn lievelingskleur (8+) Theater Artemis / Studio Julian Hetzel
07 sep '24
Theater Artemis en Studio Julian Hetzel presenteren: een talentenshow voor mislukkingen. Wie faalt er als de beste? De kandidaten trekken alles uit de kast, in deze kak-voorstelling met een grote boodschap.
Language NP Language no problem Opening Night De Hoe Theater Opening Night
Sluiten Opening Night De Hoe
09 sep '24
Opening Night is een collectieve zoektocht naar een Nieuwe Emotionaliteit in een emotioneel verzadigde samenleving.
Language NP Language no problem Schau Rundfunk Theater Schau
Sluiten Schau Rundfunk
10 sep '24
Na een uitverkochte tournee afgelopen seizoen is Rundfunk terug met Schau.
Language NP Language no problem A Case for the Existence of God Theater Rotterdam / Erik Whien Theater A Case for the Existence of God
Sluiten A Case for the Existence of God Theater Rotterdam / Erik Whien
11 sep '24 t/m 12 sep '24
Regisseur Erik Whien brengt met A Case for the Existence of God een hartroerend pleidooi voor hoop, zélfs wanneer alles verloren lijkt. In dit nieuwe stuk van de Amerikaanse toneelschrijver Samuel D. Hunter zien we een onwaarschijnlijke vriendschap tussen twee vaders ontstaan.
Language NP Language no problem Herfst Ryan Djojokarso Theater Herfst
Sluiten Herfst Ryan Djojokarso
13 sep '24 t/m 14 sep '24
Herfst is een cross-over in dans, (opera)zang, theater en beeld. Een visueel indrukwekkende voorstelling waarin afscheidsrituelen uit verschillende culturen samenkomen.