De dood van Benny Simons

De dood van Benny Simons
03 apr '25 t/m 04 apr '25
Orkater / Shady El-Hamus

Een muzikale trip door het leven van een overleden jongen.

De dood van Benny Simons
is naast een verhaal over de gevolgen van zinloos geweld, vooral een verhaal over een jongen die als oudste zoon zijn gezin koste wat het kost bij elkaar wil houden, zelfs na zijn dood. In deze sferische tour de force over familierelaties en masculiniteit worden Benny’s heden en verleden met elkaar vervlochten door een live soundtrack.

Duur nnb
Genre Muziektheater
Taal Nederlands

In Gesprek vr 4 april

De dood van Benny Simons


In deze magisch-realistische voorstelling probeert een jongen zijn dood te saboteren om zo zijn familie niet in te steek te hoeven laten. Als Benny Simons getuige wordt van een gevecht op straat springt hij ertussen. Van het een op het andere moment keert de agressie zich tegen hem en wordt hij neergestoken. Na zijn plotselinge dood ziet hij zijn familie langzaam maar zeker uit elkaar vallen; zijn broertje, moeder en vriendin verdwalen in hun woede, verdriet en de leegte die is ontstaan. In deze energieke en muzikale voorstelling worstelt Benny - nu hij er niet meer is - met de vraag hoe hij ervoor kan zorgen dat de mensen van wie hij het meeste houdt elkaar niet kwijtraken in een wereld waarin je zo makkelijk verloren loopt.

De dood van Benny Simons is het theaterdebuut van filmmaker Shady El-Hamus. Net als in zijn films is in deze voorstelling de hoofdrol weggelegd voor een jongen met grootse dromen die van het een op andere moment aan het wankelen wordt gebracht.
-|-
Shady El-Hamus oogstte veel succes met zijn filmdebuut De Libi (o.a. Gouden Kalf voor Beste Scenario) en was de eerste Nederlandse filmmaker die een Netflix-speelfillm uitbracht: Forever Rich. Zijn derde film Crypto Boy ging in 2023 in première op Netflix.

Hoofdrolspeler Daniël Kolf speelde in 2021 bij Orkater in de gelauwerde voorstelling De Gliphoeve. Eerder speelde hij de hoofdrol in Shady El-Hamus’ succesdebuut De Libi. Voor zijn rol in diens Netflix-film Forever Rich werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf.

In Gesprek

Kom na de voorstelling meedenken, luisteren en napraten bij In Gesprek. We nodigen een gast uit om de thematiek van De dood van Benny Simons verder te onderzoeken en om ervaringen uit te wisselen. Als u nog vragen heeft, is dit het perfecte moment om ze te stellen. In Gesprek is gratis toegankelijk, begint kort na afloop van de voorstelling in één van onze foyers, wordt in het Nederlands gevoerd en duurt gemiddeld een half uur.

Credits


regie Shady El-Hamus
tekst Ashgan El-Hamus en Shady El-Hamus
spel Daniël Kolf, Sophie Höppener, Sidar Toksöz en Timo Dries
muziek Yasper Molle
fotografie Anne Claire de Breij

MEER MUZIEKTHEATER

Language NP Language no problem Het Zomeroffer De Warme Winkel i.s.m. Touki Delphine & Asko|Schönberg / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA Muziektheater Het Zomeroffer
Sluiten Het Zomeroffer De Warme Winkel i.s.m. Touki Delphine & Asko|Schönberg / Het Amsterdamse Bostheater i.s.m. ITA
25 jun '24 t/m 10 aug '24
Deze zomer gaat het gebeuren: de auto gaat eraan. Hij heeft ons veel gebracht, individuele vrijheid, avontuur, gemak en erotiek, maar zijn tijd is gekomen. Hij moet eraan geloven.
Language NP Language no problem De plantage van onze voorouders Orkater / Geert Lageveen Muziektheater De plantage van onze voorouders
Sluiten De plantage van onze voorouders Orkater / Geert Lageveen
03 sep '24 t/m 04 sep '24
'Wie zijn wortels niet kent, kan ook niet groeien.' Muziektheater naar de bekroonde podcast van Maartje Duin en Peggy Bouva.
Language NP Language no problem High-Rise Orkater / KONVOOI / Belle van Heerikhuizen Muziektheater High-Rise
Sluiten High-Rise Orkater / KONVOOI / Belle van Heerikhuizen
12 nov '24 t/m 14 nov '24
Na succesvolle bewerkingen van de literatuurklassiekers ILIAS en De meester en Margarita waagt KONVOOI zich in deze nieuwste muziektheatervoorstelling aan de dystopische jaren zeventig roman High-Rise van J.G. Ballard.
Language NP Language no problem Stepping Stones Orkater / Geert Lageveen Muziektheater Stepping Stones
Sluiten Stepping Stones Orkater / Geert Lageveen
06 dec '24 t/m 08 dec '24
Na de succesvolle voorstellingen Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve, presenteren Orkater en Bijlmer Parktheater de voorstelling Stepping Stones; het derde deel in het drieluik over de komst van Surinamers naar Nederland.
Language NP Language no problem Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet Dans Normality No More
Sluiten Normality No More Conny Janssen Danst / Via Berlin / Ragazze kwartet
28 jan '25 t/m 29 jan '25
In Normality No More – een samensmelting van muziektheater, moderne dans en klassieke muziek – nemen drie topgezelschappen je mee in een neurodiverse belevingswereld. Grenzen vervagen tussen normaal en vreemd, neurotypisch en neurodivers, toeschouwer en deelnemer. Waar zit jij op het spectrum?