De Gliphoeve

Sluiten
Nederlands Theater Festival

De Gliphoeve

Orkater / Bijlmer Parktheater / Geert Lageveen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
De Gliphoeve
Orkater / Bijlmer Parktheater / Geert Lageveen
1e rang € 27,50 - 2e rang € 25 - 3e rang € 14,50

Na het succes van Woiski vs. Woiski maakten Orkater en het Bijlmer Parktheater De Gliphoeve, deel twee van een muzikale trilogie over de ontvangst van Surinamers in Nederland. Een vergeten geschiedenis van onderhuids racisme en het moeizame proces van integratie. Een Surinaams gezin komt terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die bewoond wordt door Surinamers. Ondanks het beton is het er warm, swingend en enerverend. Er ontwikkelt zich een geheel nieuwe lifestyle met eigen kleding, eigen muziek en zelfs een eigen flatband. Maar het paradijs houdt niet lang stand en het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld. De Gliphoeve toont de levenskracht van de immigrant en doet met rauwe, energieke muziek, zijn best door het beton heen te breken.

Deze voorstelling is onderdeel van het Nederlands Theater Festival. Van 2 t/m 12 september toont het festival de beste voorstellingen van afgelopen seizoen en laat het daarnaast succesvolle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van theater zien. Traditiegetrouw wordt het festival geopend met De Staat van het Theater en worden in het laatste weekend tijdens het Gala van het Nederlandse Theater de belangrijkste Toneelprijzen uitgereikt.

Rabozaal
aanvang 20.30 uur
Geen pauze

Over de voorstelling

Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Etta besluit met haar kinderen naar Nederland te verhuizen. Vol energie en humor, en met hoge verwachtingen, probeert deze sterke moeder hen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Maar niemand zit op hen te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. Dan komen ze terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die bewoond wordt door Surinamers. Ondanks het beton is het er warm, swingend en enerverend. Er ontwikkelt zich een geheel nieuwe lifestyle met eigen kleding, eigen muziek en zelfs een eigen flatband. Maar het paradijs houdt niet lang stand en het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

'Een Surinaams gezin komt terecht in de Bijlmer. Al is de samenhorigheid groot, een paradijs is het niet. Een vergeten geschiedenis van onderhuids racisme; een familiedrama. De Gliphoeve is het tweede deel van een muzikale trilogie over Surinamers in Nederland. Het eerste deel van dezelfde makers, 'Woiski vs. Woiski', werd buitengewoon lovend ontvangen: 'Ondanks het dramatische verhaal is de voorstelling een groot feest door de heerlijke muziek.' - Trouw.

‘Een fraaie complete voorstelling.' - Het Parool.

Juryrapport - Officiële Juryselectie 2021

'De Gliphoeve is een relevant en muzikaal familieverhaal over de kloof tussen zwarte en witte mensen in Nederland. Mede door de grote rol van de verrassende muziek, die de toeschouwer op aanstekelijke wijze meeneemt in het verhaal, vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Op die manier vliegen ze thema’s aan die in het dagelijks moeilijk te bespreken zijn. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.'

MET CORONATOEGANGSBEWIJS

Om deze voorstelling te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs.

LEES MEER

Credits

regie
Geert Lageveen
tekst
Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen
cast
Manoushka Zeegelaar Breeveld, Daniel Kolf, Dionne Verwey en Gery Mendes
muzikale leiding
Gery Mendes
dramaturgie
Maarten van Hinte
decor
Ruben Wijnstok
kostuums
Arien de Vries

Meer van het Nederlands Theater Festival

Language NP Language no problem Through the Grapevine not standing / Alexander Vantournhout Dans Through the Grapevine
Sluiten Through the Grapevine not standing / Alexander Vantournhout
Performers Alexander Vantournhout en Axel Guérin tonen in een eigenzinnige pas-de-deux hun lichamen, ontdaan van elke franje. Met veel inspanning en concentratie zoeken de twee naar balans, evenwicht en harmonie zonder daarbij de humor te schuwen.
Language NP Language no problem Sea Wall Het Nationale Theater / Erik Whien Theater Sea Wall
Sluiten Sea Wall Het Nationale Theater / Erik Whien
Hoe leef je verder als het ergste is gebeurd? Sea Wall is een beklemmende monoloog geschreven door Simon Stephens.

"Overweldigend" - de Volkskrant ★★★★
Language NP Language no problem Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers Theater Laura H.
Sluiten Laura H. Toneelgroep Oostpool / Nina Spijkers
Naar de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb. De afstand tussen waar je staat en waar je naar kijkt, is bepalend voor wat je ziet
Language NP Language no problem Het eind van het begin van het einde (8+) Theater Artemis / hetpaleis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan Theater Het eind van het begin van het einde (8+)
Sluiten Het eind van het begin van het einde (8+) Theater Artemis / hetpaleis / Het Zuidelijk Toneel / Jetse Batelaan
Deze familievoorstelling voor iedereen vanaf acht jaar start waar normaal alle andere eindigen: acteurs naar huis en alle spullen in de vrachtwagen. Klaar om door te rijden naar het volgende theater.
Language NP Language no problem De Staat van het Theater Guy Weizman / Nederlands Theater Festival Events & Awards De Staat van het Theater
Sluiten De Staat van het Theater Guy Weizman / Nederlands Theater Festival
Het Nederlands Theater Festival opent traditiegetrouw met de Staat van het Theater. Dit jaar is de Staat in handen van Guy Weizman - theatermaker, choreograaf, en sinds 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT) en internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni.De Staat van ...