De Gliphoeve

Sluiten
Black Achievement Month

De Gliphoeve

Orkater / Bijlmer Parktheater / Geert Lageveen

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
De Gliphoeve
Orkater / Bijlmer Parktheater / Geert Lageveen

Een familiegeschiedenis over actuele thema’s als woningnood, integratie en de kracht van saamhorigheid.

De Gliphoeve, in 2021 door pers en de theaterjury bekroond tot één van de beste voorstellingen van het seizoen, is terug in Amsterdam!

Duur 90 minuten
Genre Muziektheater
Taal Nederlands

De Gliphoeve


Het is 1975. In Suriname wordt de onafhankelijkheid uitgeroepen. Wie gaat weg en wie blijft hier is een grote hit op de radio. Etta besluit met haar dochter Millie en zoon Glenn naar Nederland te gaan, vader Stanley blijft voorlopig in Suriname.

Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe vaderland. Ze krijgen geen warm welkom, niemand zit op ze te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen.-|-
Ze komen terecht in De Gliphoeve, de eerste flat in de Bijlmermeer die gekraakt wordt door Surinaamse activisten. Gezinnen leven er onder, boven en op elkaar, soms in bittere armoede. Men vindt er ook warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde, vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt flink op de proef gesteld.

De Gliphoeve is na Woiski vs. Woiski het tweede deel van de muzikale trilogie van Orkater en het Bijlmer Parktheater over de komst van Surinamers in Nederland. Een voorstelling vol levenskracht en muziek als houvast om te overleven en door het beton heen te breken.

REVIEWS

Volkskrant

'Hun optimisme is onweerstaanbaar, hun verlies hartroerend, hun volharding imposant. Zo wordt De Gliphoeve een warmbloedige ode aan liefde en hoop, tegen de klippen op.'

NRC

'een meeslepende en ontroerende familiekroniek, die de aandacht vestigt op een onderbelichte periode in de recente Nederlandse geschiedenis.'

Scènes

'een warme voorstelling die vooral opvalt door de liefdevolle karakterschets van deze nieuwkomers in de Bijlmer. De fraaie muziek van Gery Mendes met onder meer een prachtige en ook mooi gechoreografeerde dodenmars, is soepel verweven met de tekst. Prominent is het prachtige spel van Sanne Landvreugd op saxofoon.'

NAGESPREK


Kom op zaterdag 29 oktober naar het nagesprek in de Nieuwe Foyer, waar we het gaan hebben over de toekomst van De Bijlmer. Hoe werken we aan een nieuwe beeldvorming van het stadsdeel? Maar ook: hoe kan juist met nieuwe stadsontwikkelingen de identiteit van het stadsdeel overeind blijven en wat kenmerkt Zuidoost?

Moderator van het nagesprek is Richard Kofi. Hij is programmeur van het Bijlmer Parktheater en daarnaast kunstenaar en curator. In samenwerking met publicist Simone Zeefuik en het Arnhemse productiehuis La Fam maakt hij de podcast Project Wiaspora, waarin hij de maatschappelijk impact van Zwarte kunstenaars op lokaal niveau bespreekt.

-|-
Richard gaat in gesprek met: Priscilla Vaudelle, regie-assistent van de voorstelling en oprichter van theatergezelschap LostProject. Hiermee maakte ze recent nog de lovend ontvangen muziektheatervoorstelling BIMS the musical. Ernestine Comvalius, oud-directeur van het Bijlmer Parktheater, was in haar studentenjaren actief bij LOSON, het Landelijk Overleg van Surinaamse Organisaties in Nederland, een zwarte emancipatiebeweging die actief was in de jaren '70 en '80. Wouter Pocornie, architect en stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker. Wouter is Partner bij Prospect Eleven in Amsterdam Zuidoost en samenwerkend Partner/Onderzoeker bij The Black Archives Bijlmer. Maarten van Hinte, dramaturg en schrijver van De Gliphoeve en werkte eerder mee aan voorloper Woiski vs. Woiski. Hij is oprichter van internationaal multidisciplinair urban productiehuis RIGHTABOUTNOW INC., waarmee hij in december een festival organiseert in De Brakke Grond. Eerder maakte hij voor Nationaal Theater een toneelbewerking van Tori, het bekroonde kinderboek van Brian Elstak. Met het libretto voor Hoe ANANSI the stories of the world bevrijdde maakte hij zijn debuut als librettist van een opera.

CREDITS


regie Geert Lageveen
tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen
spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Xavier Molijn, Dionne Verwey, Gery Mendes
muzikale leiding Gery Mendes
muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen, Franklin Caesar Breeveld
choreografie Dionne Verwey-|-
dramaturgie Maarten van Hinte
decor Ruben Wijnstok
kostuums Arien de Vries
regieassistentie Priscilla Vaudelle
lichtontwerp Stefan Dijkman
geluidsontwerp Robert van Delft

MEER MUZIEKTHEATER