De laatste dichters
De laatste dichters
Voorstellingen
De Laatste Dichters is een waargebeurd verhaal over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek (Pink Oculus). Met hun woorden als wapen bestreden de Last Poets ten tijde van de burgerrechtenbeweging in Amerika een generaties-oud negatief zelfbeeld van veel Afro-Amerikanen. De poëtische teksten op muziek van de Last Poets inspireerde vele generaties muzikanten en rappers waaronder David Bowie, Mick Jagger, Public Enemy, 2Pac, Common en Erykah Badu.
Duur NNB
Genre Muziektheater
Locatie Grote Zaal
Opwindend muziektheater over woorden als wapen.
Na Celia! en Martin Luther King (winnaar Gouden Krekel 2019) is Urban Myth terug met opnieuw een opwindende muziektheaterervaring. Ditmaal met revolutie, rap en culturele identiteit als spannende ingrediënten. De laatste dichters gaat over de kracht van kunst. Over het vinden van je ware identiteit via woord en muziek.
De laatste dichters is losjes geïnspireerd op het gelijknamige boek van Christine Otten, over het levensverhaal van The Last Poets: drie zwarte mannen die zich eind jaren zestig in de Verenigde Staten emancipeerden via poëzie en muziek. Met hun woorden als wapen bestreden ze een generaties-oud zelfbeeld van Afro-Amerikanen. Ze stonden aan de wieg van de hiphop en hun legacy vormt de inspiratie voor vele generaties rappers.
Urban Myth onderzoekt op het podium de nalatenschap van deze Last Poets. Niet alleen in Amerika, maar ook hier in Nederland. Het waargebeurde verhaal wordt aangevuld met eigen actuele verhalen, nieuwe gedichten en songs. Wat bracht de strijd van deze eerste rappers teweeg? Wat betekent hun boodschap nu nog in deze tijd van identiteitspolitiek? En hoe dragen ze ook nu nog bij aan bewustwording en maatschappelijke verandering?
Van de makers van Martin Luther King (winnaar Zilveren Krekel 2019) en Celia!
Pers over Martin Luther King:
‘Wat de voorstelling bijzonder maakt is het confronterend staaltje terloopse rassenscheiding.’ – de Volkskrant ****
‘Witte regisseur op toneel maakt rassensegregatie wrang invoelbaar.’ – Theaterkrant
Over Celia!:
‘Leugens en egoïsme verpakt in een feestje.’ – NRC ****
Zon 23 feb - 14:30 - gratis
Inleiding Christine Otten
Voorafgaand aan de première van De Laatste Dichters vindt er een inleiding plaats in de Pleinfoyer door Christine Otten. Zij schreef het boek De Laatste Dichters waarop de gelijknamige voorstelling van Urban Myth deels op is gebaseerd.
13- 23 februari
Lieve Stad,
Als theater in het hart van de stad willen we er zijn voor álle Amsterdammers. Daarom maken we theater voor iedereen in onze stad, omdat theater bij uitstek zorgt voor verbinding tussen mensen. Lieve Stad, – geïnspireerd door de woorden van voormalig burgemeester Eberhard van der Laan – is ónze liefdesverklaring aan de stad Amsterdam en haar diversiteit aan inwoners. We zijn er trots op dat deze voorstelling tijdens Lieve Stad, in première gaat.
Gebundeld in anderhalve week presenteren we meerdere voorstellingen die verhalen uit de stad vertellen, frisse perspectieven bieden en ontmoetingen met het (nu nog) onbekende zijn.
Met Lieve Stad, vieren we onze verschillen - of ze nu cultureel, sociaal, economische of fysiek zijn. Het gaat ons om het samenbrengen van mensen; in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Hoe verbinden die verhalen ons? Dit laten zien, horen en voelen is het uitgangspunt van Lieve Stad,.
Wees welkom!
Credits
regie en script Jörgen Tjon A Fong
geïnspireerd op het boek De Laatste Dichters van Christine Otten
Cast: Cees Geel, Tarikh Janssen, Birgit Schuurman, Uriah Havertong
Muziek: Pink Oculus
coproducenten Urban Myth, Jörgen Tjon A Fong en ITA