De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan

Sluiten
04 jun '24

De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan

Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam
De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan
04 jun '24
Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam

Aan de vooravond van de 750ste verjaardag van Amsterdam bevinden we ons, als maatschappij en als stad, op een breekpunt. Het gat tussen arm en rijk groeit, grote woningnood heerst en het vertrouwen in democratie en overheid staat onder flinke druk. Veel Amsterdammers vragen zich af of er voor hen nog wel plek is. In De Staat van de Stad 2024 verkennen we twee mogelijke scenario’s: dat van vallen en dat van opstaan. Hoe zorgen we dat de samenleving niet verder onderuitgaat? Wat is nodig om het tij te keren en de volgende 750 jaar sterker tegemoet te treden?

Duur 105 minuten, geen pauze
Genre Perspectief
Taal Nederlands

Vallen en opstaan


De jaarlijkse Staat van de Stad is een programma waarin politici en bijzondere Amsterdamse gasten met elkaar in gesprek gaan over feiten en cijfers, opgaven en uitdagingen en ambities voor de toekomst. De Staat van de Stad is een co-productie van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Pakhuis de Zwijger en Gemeente Amsterdam Onderzoek en Statistiek, in samenwerking met de Rabobank Amsterdam.
-|-
De avond wordt gepresenteerd door Charisa Chotoe, presentator en verslaggever van onderzoeksprogramma Pointer op NPO2, waarin ze thema’s bespreekt als feminisme, geschiedenis, kunst en cultuur en sociaal maatschappelijke issues.

Op het programma

Femke Halsema is bestuurder, politicus en schrijver. Sinds 2018 is zij burgemeester van Amsterdam. Eerder was zij lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens GroenLinks, van 2002 tot 2010 als fractievoorzitter en politiek leider.

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema

Hassnae Bouazza is journalist, columnist, vertaler, researcher en programmamaker. Ze schrijft onder andere voor NRC, LINDA en de website Frontaal Naakt, was programmamaker bij het Writers Unlimited Winternachten festival en regisseur en eindredacteur van de veelbesproken zesdelige documentaireserie Seks en de Zonde. In 2013 verscheen haar boek Arabieren Kijken. Hassnae heeft haar eigen online glossy, Aicha Qandisha.

Hassnae Bouazza

Nana Asare startte in 2019 samen met like-minded mensen Represent, een online platform om randstedelijke jongeren te betrekken in de politieke discussie. Dit deed hij naast zijn voormalige baan bij een groot advieskantoor op de Zuidas, waar hij verschillende diversiteitscommunities leidde. Inmiddels helpt hij met zijn bedrijf Unseen Community ook andere maatschappelijke partijen met het maken van content voor jongeren.

Nana Asare

Eva Rovers is cultuurhistoricus, biograaf en mede-oprichter van Bureau Burgerberaad. De laatste jaren schrijft zij over manieren waarop gewone mensen uitzonderlijke maatschappelijke veranderingen kunnen bewerkstelligen. Zij ziet hiervoor een belangrijke rol weggelegd voor burgerberaden, en begeleidt en adviseert hierin verschillende (lokale) overheden.

Eva Rovers

Daniël Poolen werkt bij de Rabobank als duurzaamheidsonderzoeker op het gebied van circulaire economie en energietransitie met een speciale interesse in kunststoffen. Ook schrijft hij columns voor journalistiek platform OneWorld.

Daniël Poolen

Khadija al Mourabit is Hoofdtrainer Inclusief Onderwijs, Adviseur Diversiteit en Inclusie en Onderwijsontwikkelaar Wereldburgerschap. Ze is jurylid van de Hypatia-prijs (het beste filosofische boek geschreven door een vrouw) en de Socratesbeker (het beste filosofieboek van het afgelopen jaar). Van haar hand verscheen in 2017 de documentaire Le Voyage de Khadija over onder meer migratie, identiteit, gender, vrouwenrechten en familierelaties.

Khadija al Mourabit

Jan Willem Duyvendak is Distinguished Research Professor of Sociology aan de Universiteit van Amsterdam en voormalig directeur van het Verwey-Jonker Research Institute for Social Issues (1999-2003) en Professor of Community Development aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoeksveld omvat de transformatie van de welvaartsstaat, cumulatieve ongelijkheid en belonging.

Jan Willem Duyvendak

Jeroen Slot is hoofd van de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amsterdam. Tijdens De Staat van de Stad presenteert hij elk jaar opvallende statistieken over de stad.

Jeroen Slot

MEER PERSPECTIEF

Language NP Language no problem AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Theater AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld
Sluiten AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam Spelen Omstanders in ITA Toneelbeeld ITA Academy / AchterdebergAcademie en Visio Amsterdam
25 mei '24
‘Omstanders’, naar Medea is een hedendaagse bewerking gebaseerd op improvisaties van de spelers. De voorstelling wordt gespeeld door een diverse groep van goedziende, slechtziende en blinde spelers.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Public Tour (in English)
Sluiten Public Tour (in English) Internationaal Theater Amsterdam
02 sep '23 t/m 06 jul '24
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow
Sluiten Europa Draait Door LIVE - De Verkiezingsshow Haagsch College
01 jun '24
Hoe snel moet Oekraïne lid worden van de EU? Gaan de klimaatplannen te ver of juist niet ver genoeg? En hoe beschermen we Europa en de wereld met een vijandig Rusland en opkomend China? Nooit eerder stond er zoveel op het spel bij de Europese Verkiezingen.
Language NP Language no problem De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam Perspectief De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan
Sluiten De Staat van de Stad 2024: Vallen en opstaan Pakhuis de Zwijger / Internationaal Theater Amsterdam / Gemeente Amsterdam / Rabobank Amsterdam
04 jun '24
In De Staat van de Stad 2024 verkennen we twee mogelijke scenario’s: dat van vallen en dat van opstaan. Hoe zorgen we dat de samenleving niet verder onderuitgaat?
Language NP Language no problem Keti Koti Perspectief Keti Koti
Sluiten Keti Koti
30 jun '24
Elk jaar wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Vorig jaar, in 2023, was het 150 jaar geleden dat in 1873 de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied ten einde is gekomen.
Language NP Language no problem Eigen welzijn eerst Haagsch College Perspectief Eigen welzijn eerst
Sluiten Eigen welzijn eerst Haagsch College
02 jul '24
Waarom is de middenklasse steeds gevoeliger geworden voor extreme ideeën? En waarom heeft het vooruitgangsideaal plaatsgemaakt voor een hang naar zelfbehoud? In de theateravond Eigen welzijn eerst toont Roxane van Iperen hoe de behoefte naar zekerheid kan ontsporen in radicale sentimenten.
Language NP Language no problem Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) Perspectief Tula Herdenkingsconcert
Sluiten Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)
18 aug '24
Tijdens het Tula Herdenkingsconcert op 18 augustus 2024 eren we Tula, de Curaçaose verzetsstrijder.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in Engels)
Sluiten Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: september 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: september 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: september 2024 Internationaal Theater Amsterdam
26 sep '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis Theater Colleges Perspectief Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis
Sluiten Naar zachtheid en een warm omhelzen - Adriaan van Dis Theater Colleges
30 sep '24
Met zijn rijke literaire oeuvre en veelzijdig televisiewerk levert Adriaan van Dis een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse cultuur en literatuur. Zijn werk is geliefd bij lezers van verschillende leeftijden en achtergronden.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: oktober 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: oktober 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: oktober 2024 Internationaal Theater Amsterdam
31 okt '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief De Amerikaanse Verkiezingsshow
Sluiten De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College
02 nov '24
Van de spannende campagnestrijd tot aan de diepere onderstromen in de snel veranderende samenleving - in de interactieve en dynamische Amerikaanse Verkiezingsshow vertellen Laila, Bernard en Jan alles wat je moet weten om de cruciale presidentsverkiezing echt te begrijpen.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: november 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: november 2024
Sluiten City Talks Amsterdam: november 2024 Internationaal Theater Amsterdam
28 nov '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges Perspectief De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi
Sluiten De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges
09 dec '24
Sinds 2021 is Marcel Levi voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) waar hij als zijn belangrijkste taak ziet de impact van wetenschap te vergroten en meer geld te laten gaan naar wetenschap.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam XL: december 2024 Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam XL: december 2024
Sluiten City Talks Amsterdam XL: december 2024 Internationaal Theater Amsterdam
17 dec '24
City Talks Amsterdam is ITA's maandelijkse talkshow waarin we diverse gasten ontvangen - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen. Twee keer per jaar verplaatsen we ons van The Bookshop naar de Rabozaal en organiseren we City Talks XL.
Language NP Language no problem Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij Perspectief Ouder- en kinderworkshop bij Giselle
Sluiten Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij
27 dec '24 t/m 29 dec '24
Leer je ouders de coolste ‘TikTok moves’ of dans hen moe met hun ooit hippe, maar nu vreselijk ouderwetse disco dansje: we doen een echte dance battle!
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam: februari 2025 Inernationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam: februari 2025
Sluiten City Talks Amsterdam: februari 2025 Inernationaal Theater Amsterdam
06 feb '25
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.