Een genadeloze god

Sluiten
Lieve Stad 2022

Een genadeloze god

Theater RAST / Celil Toksöz

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Een genadeloze god
Theater RAST / Celil Toksöz
1e rang € 25,50 / 2e rang € 23 / 3e rang € 18

Aangrijpend theater over de vrijheid van meningsuiting en religieuze intolerantie

Een genadeloze god vertelt het waargebeurde verhaal van Hallâc, een soefistische mysticus en dichter uit de 9e eeuw van wie het vel werd gestroopt omdat hij zei dat in ieder mens een stukje god schuilt.

Aanvang 19:30
Zaal Grote Zaal
Duur 1 uur 15 minuten

Regisseur Celil Toksöz neemt je mee naar een ijzingwekkende setting, in een onderzoek naar menselijkheid, verdraagzaamheid en ruimdenkendheid, en de mogelijke keerzijden daarvan: sentimentaliteit, onverschilligheid en geestelijke gemakzucht.

Martelaar Hallâc wordt vertolkt door een pop die wordt voortbewogen door spelers die tegelijkertijd zijn ondervragers en beulen zijn. Hij is de held van de voorstelling, met zijn vreedzaamheid, zijn poëzie, zijn onverschrokken verdediging van de menselijkheid. -|-En met, zelfs in de gruwel waarin hij zich bevindt, zijn humor – die ondermijnende kracht die door alle rechtlijnigen wordt gevreesd.

Een genadeloze god is een aangrijpende voorstelling over de vrijheid van meningsuiting aan de ene kant en religieuze intolerantie en machtsmisbruik aan de andere kant.

In de media

'Een genadeloze god is gewaagd en zeker moedig. De pop is trouwens prachtig gemaakt door Joris van Veldhoven; het is alsof Hallâc voor anderhalf uur even tot leven komt om ons nog even wakker te schudden.' - De Volkskrant ★★★★

'Geweldige acteurs – met name Denzel Goudmijn als griezelig overtuigende hoofdondervrager.' - NRC ★★★

‘Hallâc wordt in een groot deel van de voorstelling vertolkt door een pop (ontworpen door Joris van Veldhoven), terwijl actrice Kathlyn Wuyts over het toneel doolt en zijn woorden uitspreekt. Een zeer interessante keuze van regisseur Celil Toksöz: de verhoorders zien hem immers vaak meer als object dan mens.’ - Theaterkrant

Credits

Script Sophie Kassies
Concept en regie Celil Toksöz
Spel Coen Bril, Denzel Goudmijn, Kathlyn Wuyts, Jurjen Zeelen
Poppenontwerp Joris van Veldhoven
Decor en kostuums Elian Smits
Lichtontwerp Coen van der Hoeven
Regieassistent Annemijn Sluijs
Choreografie Katie Duck
Decorbouw Tess Ellis
Techniek Rik van der Veen

Lieve Stad festival

25 maart t/m 3 april

Lieve Stad,

Amsterdam is een stad met vele gezichten, letterlijk, want we wonen hier samen met vele verschillende nationaliteiten. Lieve Stad, gaat over de stad en alle soorten Amsterdammers die de stad rijk is. Tijdens dit festival, een samenwerking van ITA en Meervaart, gaat het om het samenbrengen van mensen, in de stad, in het theater, in de maatschappij. Hoe leven we samen en welke verhalen dragen alle individuen en groepen met zich mee? Allemaal hebben ze hun eigen verhalen, sterke kanten, uitdagingen. Deze laten zien is het uitgangspunt van Lieve Stad,.

Over Rast

Theater RAST staat met haar voeten in de veranderende samenleving. Vanuit het Turks-Nederlandse DNA reageren onze makers op theatrale wijze op wat er om ons heen gebeurt, zowel in Amsterdam, Nederland als de wereld. RAST heeft de kracht een persoonlijk gezicht te geven aan culturen en conflicten die voor veel mensen ver van hun bed lijken. En of het nu gebeurt met de dramaturgisch gefundeerde, muziektheatrale aanpak van Şaban Ol, de koerdisch-etnische bril van Celil Toksöz, de gestileerde benadering van Ada Ozdogan of de feministische urban storytelling van Aysegül Karaca, Theater RAST brengt verhalen die niet vanzelfsprekend op de Nederlandse podia te zien zijn.

MEER LIEVE STAD,