Een leven lang theater: Ine Rietstap

Sluiten

Een leven lang theater: Ine Rietstap

Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Een leven lang theater: Ine Rietstap
Internationaal Theater Amsterdam
12,50

In Een leven lang theater reizen we door de Nederlandse theater- en dansgeschiedenis, gegidst door kunstenaars die een grote rol spelen in die geschiedenis. Film- en beeldfragmenten vormen de rode draad van het verhaal. Deze editie neemt danseres en recensent Ine Rietstap ons mee op reis. Zij gaat in gesprek met directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten.

Ine Rietstap (1929) was danseres van 1947 tot 1967, onder andere bij het Scapino Ballet. Aansluitend werkte zij bijna 40 jaar bij NRC Handelsblad als dansrecensent. In 1982 publiceerde Rietstap de biografie: Alexandra Radius. Een danscarrière. Over de gelijknamige danseres. Rietstap was van mening dat het genie van Radius in Nederland onvoldoende werd gezien. Zij vond dat Radius het begrip prima ballerina opnieuw betekenis gaf. Rietstap was ook bestuurlijk actief o.a. jarenlang als voorzitter van de jury van Stichting Dansersfonds ’79 en als lid van verschillende adviescommissies. Zij ontving meerdere prijzen voor haar werk, waaronder de Pierre Bayle prijs voor kunstkritiek.

In 2009 werd de Ine Rietstap lezing in het leven geroepen om Rietstap te eren voor haar betekenis voor de ontwikkeling van het Nederlandse danslandschap.

Tot vandaag de dag is Rietstap geïnteresseerd in alle facetten van de ontwikkelingen van de Nederlandse dans. Zij heeft daarover een uitgesproken mening en soms ook scherpe kritiek die immer geënt is op een grote betrokkenheid bij, maar vooral een enorme liefde voor de danskunst.

'Een heel mooie beweging wekt mijn emoties, soms tot tranen toe. De eerste keer dat ik Adagio Hammerklavier (Hans van Manen, 1973) zag, had ik het. Het werd me benauwd in de keel en ik dacht: nu moet niemand iets tegen me zeggen. Dat gebeurt zelden, duurt maar een fractie van een seconde. Een hemels gevoel: zo zouden we moeten leven.'

'Ik herinner me niet dat ik me ooit in een recensie heb vergist. Het is voorgekomen dat ik een voorstelling opnieuw ben gaan zien omdat ik positieve oordelen van anderen las over wat ik slecht had gevonden. Maar dat heeft nooit mijn mening veranderd.'

Bekijk ook

Language NP Language no problem Standalone Nederlands Dans Theater 2 Dans Standalone
Sluiten Standalone Nederlands Dans Theater 2
Standalone verbindt vier enorm creatieve makers die in de loop van de tijd een onuitwisbare invloed op de stijl van NDT hebben gehad: Johan Inger presenteert IMPASSE: een wereldpremière, naast bestaande werken van Ohad Naharin en huischoreografen Sol León en Paul Lightfoot. Mét live muziek van ...
Language NP Language no problem Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES) Dans Gran Bolero
Sluiten Gran Bolero Jesús Rubio Gamo (ES)
Een intens choreografie door zes dansers uit Madrid en zes uit Barcelona. Een ode aan de hoop en de dans zelf.
Language NP Language no problem Pearl Scapino Ballet Rotterdam Dans Pearl
Sluiten Pearl Scapino Ballet Rotterdam
Het barokspektakel Pearl is een van de succesvolste voorstellingen op het repertoire van Scapino Ballet Rotterdam. Dans op topniveau, betoverende kostuums en de muziek van o.a. Antonio Vivaldi, maken van Pearl een lust voor oog en oor.