Fairy Tales

Sluiten
Julidans

Fairy Tales

Johana Pocková & Sabina Bocková (CZ) / POCKETART

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Fairy Tales
Johana Pocková & Sabina Bocková (CZ) / POCKETART

Welk verhaal zou je willen horen voor het slapengaan? In deze coproductie met Julidans brengt het multidisciplinaire collectief POCKETART een ontregelende theaterervaring waarin de representatie van vrouwen wordt uitgedaagd. Wat betekenen sprookjesachtige ‘happy endings’ voor vrouwen in een postmoderne wereld?

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage / Julidans NEXT

Nederlandse première


Locatie Podium Mozaïek
Duur 55 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem

CONTEXT
Julie Vegter in gesprek met Johana Pocková & Sabina Bočková
Datum 13 juli
Tijd na de voorstelling
Taal Engels

Fairy Tales


De zo verschrikkelijk voorspelbare verhalen met sprookjesheldinnen, waarin alles goed afloopt, schrééuwen om een alternatief dat rechtdoet aan de huidige complexe en gelaagde wereld. De acht danseressen van POCKETART én een levensgrote pop, een soort universele moedergodin symboliserend, komen samen om hun ideale hedendaagse sprookje te verwezenlijken.

In Fairy Tales komen verschillende sprookjes voorbij, mét hun kenmerkende gelukkige eindes. Maar nu met de focus op de rol die vrouwen erin spelen. Dit doen de performers in een eclectische megamix van dans, theater, spoken word en muziek.

De performers stappen moeiteloos in verschillende ‘vrouwenrollen’, van moederkloek tot femme fatale, van militante feministe tot pralende ijdeltuit, alsof het gewoon een kwestie is van weer een andere jurk aandoen.

-|-
Fairy Tales is een rollercoaster met een sterke emotionele lading en een hoge intensiteit. Maar de voorstelling is ook licht en luchtig, en voorzien van een flinke dosis ironie en absurditeit.

Fairy Tales weerspiegelt de ambiguïteit rond de positie van de vrouw, maar stelt er iets krachtigs tegenover: speelruimte die vrijheid en vervulling biedt in alle facetten van het vrouw-zijn. Een plek waar je je eigen happy ending kunt creëren.

POCKETART is een internationaal collectief van makers die werkzaam zijn op het gebied van hedendaagse dans en fysiek theater, onder leiding van de Tsjechische choreografen Johana Pocková en Sabina Bočková. In Julidans was eerder de succesvolle voorstelling The Lion’s Den van het collectief te zien.

Over Sabina Bocková

Sabina Bocková is choreografe en danseres in Praag. Ze studeerde klassieke en moderne dans en nadat ze drie jaar in balletgezelschappen had gedanst, besloot ze als freelance artieste te gaan werken. Gefascineerd door eenvoudige en voor de hand liggende lichaamstaal, transformeert ze bewegingen door middel van choreografische structuren, terwijl ze tegelijkertijd onderwerpen en thema's aansnijdt die sociale en culturele kwesties weerspiegelen.

Treatment of Remembering, in samenwerking met Johana Pocková en Inga Zotová-Mikshina, won de International Jury Award en de Publieksprijs op de 27e editie van het Czech Dance Platform en werd geselecteerd voor Aerowaves22. Ze is lid van het collectief POCKETART waarmee ze haar eigen creaties maakt. Naast haar eigen werk heeft ze ook lange tijd als performer samengewerkt met het gezelschap Tantehorse, het gezelschap tYhle onder leiding van choreografe Marie Gourdain en recentelijk met Cirk La Putyka.

Over Johana Pocková

Johana Pocková studeerde af aan het Duncan Centre Dance Conservatory in Praag, liep zes maanden stage bij het Peridance Capezio Centre in New York en twee jaar aan de SEAD (Salzburg Experimental Academy of Dance). Momenteel wijdt ze zich aan auteurschoreografie.

In 2017 won ze de Jarmila Jeřábková Award voor haar choreografie MURDER! A little comic book history. De afgelopen jaren presenteerde ze ook de producties Why Not Now?, Na Váhu! en Full Warehouses of Emotions en de dansfilm Folds of Touch. Samen met Sabina Bočková is ze de maker van de voorstelling The Lion's Den, die werd geselecteerd voor het Tsjechische Dansplatform 2020, in de top 20 producties van het Europese platform Aerowaves 2021. In 2019 richtte ze de dansvereniging POCKETART op en in 2020 won ze de eerste Dance News Award voor haar bijdrage aan de dansscene. Als performer werkt ze samen met de gezelschappen Tantehorse en tYhle.

CREDITS


choreografie, regie Sabina Bočková & Johana Pocková 
met en door Aneta Bočková, Jitka Čechová, Michaela Dzurovčínová, Karolina Graca, Tereza Holubová, Tereza Krejčová, Eva Mora González, Monika Szpunar 
live muziek Lukáš Palán, Sára Vondrášková (Never Sol) 
dramaturgie Viktor Černický 
choreographische coaching Peter Šavel 
decor- en kostuumontwerp Vendula Tomšů 
lichtontwerp Eliška Kociánová 

-|-
technische support Jan Tomšů 
productie manager David Ostružár, Nela Frauenbergová 
boeking manager Anna Gazdíková 
grafisch vormgeving Pavel Holomek 

productie POCKETART collective 
co-productie Tanec Praha (CZ), Julidans (NL), Sísmograf Olot (ESP) 
ondersteund door Ministry of Culture of the Czech Republic, Next Generation EU – National Recovery Plan, State Culture Fund, Prague City Hall, SE.S.TA. – center for choreographic research, REZI.DANCE Komařice 

MEER