IDFA: Gerlach

Sluiten
IDFA

IDFA: Gerlach

Aliona van der Horst, Luuk Bouwman

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
IDFA: Gerlach
Aliona van der Horst, Luuk Bouwman

Lyrisch en liefdevol portret van Gerlach van Beinum, een van de laatste klassieke akkerbouwers van Nederland. Als een baken van geduld en toewijding ploegt hij voort, seizoen op seizoen, terwijl de kapitalistische samenleving zich al brutaler opdringt.

Festival IDFA
Locatie Rabozaal

Duur 76 minuten
Genre Film

Gerlach


Gerlach van Beinum is een van de laatste klassieke akkerbouwers in Nederland. Ingesloten tussen oprukkende exponenten van de moderniteit – distributiecentra, snelwegen, multinationals – beweegt hij zich in zijn eigen tempo door de seizoenen. Een paar jaar lang wordt hij gevolgd op zijn akkers in Amstelveen, waar hij met hulp van zijn beste vriend Rinus aardappelen, bieten, graan en aardbeien verbouwt, die hij uit zijn schuur verkoopt. Tussen de werkzaamheden door is zijn boerenwoning een verzamelpunt voor buren en vrienden, die hun droge humor en levensvreugde met hem delen.
-|-
Ondertussen dringt de buitenwereld zich steeds brutaler op, in de vorm van op geld beluste ondernemers, de gemeente, geluidsoverlast van Schiphol, de naburige McDonald’s en een mislukte oogst door klimaatverandering. Maar Gerlach ploegt voort: met de hulp van zijn broers voert hij rechtszaken – af en toe met succes – en zaait nieuwe gewassen in.Aliona van der Horst en Luuk Bouwman portretteren de kromgegroeide, onverstoorbare boer met dezelfde toewijding en liefde als waarmee hij zijn land bewerkt, soms dicht op de huid, soms in mooi gecomponeerde shots van de schaduw die hij op zijn geliefde akker werpt.

Over IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Documentaires die in hun vorm verder durven gaan dan gebaande paden en bestaande verwachtingen.

Meer IDFA

Meer IDFA in ITA