Guintche - Live version
Guintche - Live version
Marlene Monteiro Freitas, een van de meest onderscheidende figuren in de internationale podiumkunsten, presenteert Guintche, een dynamische solo die de grenzen van identiteit en zelfexpressie verkent. Deze voorstelling is geïnspireerd op het Kaapverdische woord "guintche," dat zowel een vogel als een prostituee kan aanduiden en ook kan verwijzen naar een incoherente benadering van het leven. Freitas belichaamt een scala aan personages, waaronder een bokser, een clown en een acrobaat, en brengt hen tot leven in levendige snapshots.
Festival Brandhaarden
Duur 50 minuten
Genre Dans
Taal Language no problem
Nederlandse première vrijdag 14 februari
Guintche
In Guintche viert Freitas de diversiteit van menselijke ervaringen met haar klunzige bewegingen en groteske gelaatsuitdrukkingen die het podium electrificeren. Ze neemt het publiek mee op een emotionele rollercoaster, waarbij intense fysieke inspanning en theatrale elementen samenkomen in een wervelwind van emoties, variërend van humor tot melancholie.
Het lichaam wordt een strijdtoneel waar verschillende creaturen met elkaar in conflict zijn, elk met een uniek verhaal. Freitas daagt de toeschouwer uit om na te denken over identiteit, diversiteit en de complexe relaties tussen mensen. De dynamiek tussen de personages onthult de ambiguïteit van de menselijke natuur en biedt een unieke kijk op de strijd om acceptatie en begrip. Deze voorstelling is niet alleen visueel, maar ook een uitnodiging tot reflectie over de verschillende facetten van ons bestaan.
Marlene Monteiro Freitas
Marlene Monteiro Freitas (1979) is het boegbeeld van de nieuwe Portugese dans. Ze staat bekend om haar overvloedige en expressionistische stukken, geïnspireerd door het carnaval uit haar Kaapverdische jeugd, die groteske figuren en een krachtige beeldtaal combineren met elementen van mode en popcultuur. Freitas' werk, dat zich op het snijvlak van dans en theater bevindt, is zowel visueel aantrekkelijk als thematisch diepgaand, met aandacht voor sociale kwesties en actuele politieke commentaren. Haar performances zijn gekenmerkt door een unieke mix van slapstick en serieuze ondertonen, waarbij de muziek een prominente rol speelt.
Geboren in Kaapverdië, was ze medeoprichter van de dansgroep Compass en studeerde ze aan P.A.R.T.S. in Brussel, de Escola Superior de Dança en de Calouste Gulbenkian Foundation in Lissabon. Als medeoprichter van P.OR.K., een productieorganisatie in Lissabon, heeft ze de theatraliteit in de dans nieuw leven ingeblazen. Sinds enkele jaren maakt ze de overstap naar de grote zaal, waar ze zelf vaak op het podium te zien is als onderdeel van haar performances, die altijd beginnen met een beeld dat zij in haar hoofd krijgt.
Freitas werkt samen met een diverse groep makers van over de hele wereld, waardoor haar werk een dynamische en innovatieve uitstraling heeft die het publiek uitdaagt en inspireert.
foto ©Bea Borgers
Brandhaarden
Brandhaarden is een internationaal theaterfestival, dat voorstellingen van opvallende theatermakers uit het buitenland naar Amsterdam haalt. Het festival biedt een uniek overzicht van één maker, huis, schrijver, regio of thema. In de voorgaande edities zetten we de schijnwerpers op regisseurs als Katie Mitchell, Milo Rau en het collectief Rimini Protokoll, schrijver Édouard Louis, de Zuid-Europese regio (Portugal, Spanje, Italië en Griekenland) en stadstheaters als Münchner Kammerspiele, Volksbühne Berlin en Peter Brooks Théâtre des Bouffes du Nord.
Credits
Choreografie en uitvoering Marlene Monteiro Freitas
Muziek Henri “Cookie” Lesguillier en Simon Lacouture (drums), Johannes Krieger (trompet) van Rotcha Scribida door Amândio Cabral, Otomo Yoshihide (gitaar solo fragment), Anatol Waschke (sharpnel)
Geluid Tiago Cerqueira
Licht Yannick Fouassier
Scenografie en kostuums Marlene Monteiro Freitas
Productie P.OR.K Soraia Gonçalves, Joana Costa Santos (Lissabon)
Distributie Key Performance (Stockholm)
Coproductie ZDB-Negócio, Lisboa (Lissabon)
Artistieke residenties O Espaço do Tempo (Montemor-o-Novo), Alkantara Festival (Lissabon)
Ondersteuning Re.Al (Lissabon), Forum Dança (Lissabon), Bomba Suicida (Lissabon)
Met dank aan Avelino Chantre, Pedro Lacerda, João Francisco Figueira, Anatol Waschke