Het nationale lied
Het nationale lied
Voorstellingen
Het nationale lied ging op zaterdag 25 mei tijdens de Operadagen Rotterdam in première. Wunderbaum stelt zich in deze voorstelling
de vraag waarom mensen zich steeds meer aangetrokken voelen tot de muziek van eigen bodem. Samen met de Rotterdamse koren Koor op Zuid, Operakoor Ropera aan de Maas en Popkoor PuurZangEnzo scheert Wunderbaum in een spetterend singalong-spektakel langs vuige tophits en smaakvolle klassiekers.
Aanvang 19:30 u
Duur 90 minuten, zonder pauze
Taal Nederlands
Rabozaal
Nationale liederen herinneren ons aan onze afkomst. Ze geven ons een onmiddellijk gevoel van herkenning, van verbondenheid en identiteit. Ze ontroeren en ze maken ons week van binnen, ze laten ons huilen en meezingen, of tenminste playbacken. Ze maken mateloos gelukkig. Ze verlokken ons ertoe elke weerstand op te geven en vrolijk in de massa op te gaan. Smartlappen, volksliederen, meezingers, tearjerkers, zomerhits en ballades zijn het culturele erfgoed van de brede bevolking.
De voorstelling Het nationale lied heeft de vorm van een flitsende show, compleet met presentatoren, een band die een heel scala aan instrumenten bespelen, en met Rotterdamse koren.Halverwege de voorstelling slaat de show echter om. Gedurende deze show speelt acteur Fatah Ghedi, een beveiliger die vanuit de coulissen de show bewaakt. Als hij wordt opgemerkt door een van de presentatoren en het podium op wordt gehaald, escaleert de situatie langzaam om uiteindelijk desastreus te eindigen.
Wunderbaum
Wunderbaum (voorheen Jonghollandia) is een Vlaams-Nederlands acteurscollectief met als vaste kern Walter Bart, Wine Dierickx, Matijs Jansen, Maartje Remmers, Marleen Scholten en vormgever Maarten van Otterdijk. Wunderbaum maakt voorstellingen over actuele, maatschappelijke onderwerpen, veelal op locatie maar ook in theaters. Sinds 2017 richten zij zich op bubbels.
Recente voorstellingen waren Daar gaan we weer (White Male Privilege), over de voordelen van het wit geboren zijn, en De geschiedenis van mijn stijfheid, over de onmogelijkheid van de Nederlander om soepel te bewegen. Sinds zomer 2018 bestiert Wunderbaum een theater in Jena. Maart 2019 gaat hun voorstelling Ik heb spijt tegelijk in Rotterdam, Jena en Milaan in première.
Persreacties
'Lachend en gierend schetst Wunderbaum mooi de donkerste kanten van de mens.' - La Repubblica
'Daarmee slaat Wunderbaum de spijker op zijn kop, want is het overtuigen van een grote groep mensen uiteindelijk niet waar nationalisme om draait?' - Theaterkrant.nl
Credits
concept Marleen Scholten
met Matijs Jansen, Fatah Ghedi, Marleen Scholten
set en lichtontwerp Maarten van Otterdijk
muziek Florentijn Boddendijk, Remco de Jong
muziek licentie door: © Internationale Musikverlage H. Sikorski, Hamburg / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage
koren: Koor op Zuid, operakoor Ropera aan de Maas and Popkoor PuurZangEnzo
dirigenten: Alejandro Orozco and Marco Bons
kostuumontwerp: Lotte Goos
dramaturgie: Thorben Meissner
producent: Wunderbaum
coproducent: Theaterhaus Jena, Mare Culturale Urbano, Theater Rotterdam
mede mogelijk gemaakt door: Create to Connect, Stichting Bevordering van Volkskracht, and Stichting DOEN