IDFA: I Heard It Through the Grapevine

Sluiten
IDFA

IDFA: I Heard It Through the Grapevine

Dick Fontaine

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
IDFA: I Heard It Through the Grapevine
Dick Fontaine

Verslag van James Baldwins reis door de Verenigde Staten, waarop de schrijver onderzoekt wat de burgerrechtenbeweging in twee decennia heeft opgeleverd. Zijn conclusie, en die van veel vroegere activisten, is dat er haast niets is veranderd.

Festival IDFA
Locatie Rabozaal

Duur 91 minuten
Genre Film

I Heard It Through the Grapevine


Uit walging over het racisme in Amerika verruilde de zwarte schrijver James Baldwin in 1948 de Verenigde Staten voor Parijs. Maar in 1957 keerde hij terug om een bijdrage te leveren aan de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Als journalist versloeg hij historische gebeurtenissen zoals Martin Luther Kings legendarische Mars naar Washington in 1963.Twee decennia later trok Baldwin opnieuw langs belangrijke plekken als Selma, Birmingham en Atlanta, om met bevriende auteurs en voormalige activisten te evalueren wat er bereikt was. In dit verslag van zijn reis zijn die gesprekken gelardeerd met archiefbeelden van de burgerrechtenstrijd en reflecties van de Baldwin zelf.
-|-
De film ademt een sfeer van intense teleurstelling. De Civil Rights Act (1964) leek een grote stap voorwaarts, maar veranderde niets aan de economische positie van Afro-Amerikanen, stelt voormalig activist David J. Dennis. Het King-monument in Atlanta ziet Baldwin vooral als een poging om Kings ideeën en passie onschadelijk te maken. Dennis vat de desillusie samen: “Dit land had de kans om de goede weg te kiezen, maar besliste steeds om de verkeerde te nemen.”

Over IDFA

IDFA staat voor de kracht van de creatieve documentaire. Documentaires die kunnen verbinden, inspireren en prikkelen. Documentaires die de blik verruimen op onszelf, de omgeving en de wereld om ons heen. Documentaires die in hun vorm verder durven gaan dan gebaande paden en bestaande verwachtingen.

Meer IDFA

Meer IDFA in ITA