Insel

Sluiten
Julidans

Insel

Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE)

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Insel
Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi (IT/DE)

Geïnspireerd door Daniel Defoe’s Robinson Crusoe en Shakespeares De Storm maken dansmakers Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi hun eigen eilandverhaal met dans en traditionele Sardijnse wiegeliedjes. Insel staat voor de confrontatie met de donkere kanten in jezelf, maar ook voor verbinding met voorouderlijke kracht en wijsheid.

Twee schipbreukelingen stranden op een onbewoond eiland. Ze worden geflankeerd door twee zwartgeklede alter ego’s die hun bewegingen beginnen te overschaduwen. Op dit verlaten eiland komen ze zichzelf tegen en gaan de strijd met zichzelf aan.

Festival Julidans
Programmaonderdeel Julidans On Stage

Nederlandse première


Locatie Theater Bellevue
Zaal Grote Zaal
Duur 60 minuten
Genre Dans
Taal Italiaans met Engelse boventiteling

CONTEXT
Jacq. Algra in gesprek met Ginevra Panzetti & Enrico Ticconi
Datum 6 juli
Tijd na de voorstelling
Taal Engels


Het eiland als dé metafoor voor isolatie. Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi, gerekend tot de interessantste dansmakers van Italië, creëren met Insel een staat van onthechting – een onderdompeling in de diepe lagen van het zelf.

Uit de lucht valt een dun reepje zand, als in een zandloper. Er vormt zich letterlijk nieuwe grond op het speelvlak. Hoewel de schipbreukelingen zich aanvankelijk slechts lijken te bekommeren om hun eigen hachje en zich uiten met machtsgeweld, ontstaat er in samenspel met hun schaduwen een gezamenlijk ritueel: van isolement naar verbinding. Is dit de opkomst van een nieuwe gemeenschap?
-|-
De klankcreatie van in het Italiaans gereciteerde teksten wordt ondersteund door gezangen van tenor Gavino Murgia, gespecialiseerd in de traditionele cantu a tenore, een polyfone zangtechniek uit de pastorale cultuur van Sardinië. Zo lijkt uit het eiland zélf een voorouderlijke stem te komen die de aarde laat trillen en zijn tijdelijke bewoners in beweging zet.

Panzetti en Ticconi maken dans die doordrenkt is van politieke, historische en filosofische reflectie op de symboliek van tastbare plekken. Na de tuin, het stadsplein en de stad is nu het eiland aan de beurt. “De botsing van de schipbreukeling met een onbewoond eiland is wat ieder van ons ervaart als we in onszelf duiken en onze donkere kant tegenkomen.”

Over Panzetti & Ticconi

Ginevra Panzetti en Enrico Ticconi, gevestigd in Berlijn en Turijn, werken sinds 2008 als duo. werken sinds 2008 als duo. Hun artistieke onderzoek dans, performance en beeldende kunst. Ze verdiepen zich in thema's die te maken hebben met de historische verbintenis tussen communicatie, geweld en macht, en baseren zich op oude voorstellingen, waarbij ze hybride figuren of beelden creëren tussen geschiedenis en actualiteit. Ze kregen internationale erkenning met hun choreografische werk HarleKing (2018) dat, naast op enkele van de belangrijkste internationale festivals, werd gepresenteerd op het Europese platform AEROWAVES Twenty 19, het New Italian Dance (NID) Platform en door Tanzplatform Deutschland 2020.

MEER JULIDANS