JEZEBEL

Sluiten
Julidans

JEZEBEL

Cherish Menzo (NL) / Frascati Producties

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
JEZEBEL
Cherish Menzo (NL) / Frascati Producties

'Op de grens van dreiging en verleiding, van vervreemding en verleidelijkheid. Cherish Menzo dwingt je na te denken over je eigen manier van denken in stereotypen.' - Theaterkrant.

Julidans

'Menzo is a force to be reckoned with' - Movement Exposed

JEZEBEL is een voorstelling over de seksualisering van de zwarte vrouw in de hiphop. De jonge Nederlandse dansmaker Cherish Menzo werd geïnspireerd op de Video Vixens, de uitdagende vrouwelijke performers in de hiphopvideo's van eind jaren '90 op MTV. De Vixens waren schaars geklede zangeressen die figureerden in door mannen gedomineerde muziek. Toch was hun invloed groot: het waren vaak de Vixens die de populariteit van de artiest bepaalden. Menzo creëert een nieuwe Vixen, Jezebel, die weigert gedefinieerd te worden door anderen. Ze gaat op zoek naar manieren om haar imago zelf op te eisen. Kan Jezebel het controversiële stereotype afbreken dat wordt geassocieerd met de zwarte hiphop-honey? Hoe herdefinieert deze video-girl zichzelf anno nu?

De voorstelling werd genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2020 voor (uitreiking september 2020). De jury: 'De jury is onder de indruk van de keuzes die Menzo maakt in het tonen van haar hoofdpersonage. Tegen de verwachtingen in kiest Menzo voor de verstilling. Menzo weet op originele wijze het icoon van de zwarte vrouw in hiphop cultuur van een nieuw perspectief te voorzien.’ NRC selecteerde Menzo voor '101 nieuwe talenten' in de categorie dansers en choreografen.

Voor de voorstudie van JEZEBEL kreeg Menzo twee prijzen, de Best of Fringe Award en de International Bursary mee. De jury van Fringe 2019: 'Menzo laat zien dat ze een zeer sterke performer is, die moeiteloos kan wisselen van vrouwelijk naar mannelijk en dierlijk. Ze is betoverend en houdt je elke seconde vast.'

Credits

concept, choreografie &performance Cherish Menzo
lichtontwerp & techniek Niels Runderkamp
muziek Michael Nunes
kostuum Daniel Smedeman
dramaturgie Renée Copraij
advies Berthe Spoelstra, Christian de Yav, Nicole Geertruida
zangcoach Shari Kok-Sey-Tjong
coproductie Frascati Producties
met steun van Amsterdams Fonds voor de Kunst
met dank aan Nicole Beutler Projects, Bau Dance & Performance Amsterdam en Centre Chorégraphic Le Château