Keti Koti

Sluiten

Keti Koti

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Keti Koti

Elk jaar wordt op 1 juli de afschaffing van de slavernij gevierd. Vorig jaar, in 2023, was het 150 jaar geleden dat in 1873 de slavernij in Suriname en het Caraïbisch gebied ten einde is gekomen. Keti Koti, wat ‘verbroken ketenen’ betekent, herinnert ons aan het belang om op een gelijkwaardige manier met elkaar om te gaan. Ook ITA wil met een programma laten zien hoe belangrijk deze dag is. Op zondag 30 juni presenteren we een samengesteld programma tijdens de herdenkingsdag voor het slavernijverleden.

Genre Perspectief
Duur 125 minuten
Taal Nederlands

Keti Koti


Op 30 juni staan we niet alleen stil bij de herdenkingsdag voor de afschaffing van slavernij maar ook bij de Onafhankelijkheidsdag van Somalië en Congo. In dit programma gaan we op zoek naar bevrijding van de doorwerkingen van het koloniale verleden en afterlives of slavery. In die tijd zijn verdeel-en-heersmechanismen structureel toegepast om uitbuiting te legitimeren en tegenwerking, protest en opstand te ontmantelen. Zo bleef de macht in handen van een kleine groep mensen.

Hoewel de slavernij is afgeschaft, wordt ons denken, ons lichaam, en daarmee ons dagelijks leven nog beïnvloed door koloniale sporen, herinneringen en gedragingen. Deze onderdrukkende denkconstructies bemoeilijken het samenleven van de verschillende gemeenschappen in ons land en daarom zetten we met dit programma in op samen herdenken, vieren en helen.
-|-
Het programma bestaat uit het ritueel The art and practice of experiencing/Becoming our space door Glenn Helberg en SHEBANG, een monoloog van Anton de Bies, Performing the Archive: Flying Out van Luku Xam en The Need for Legacy en muziek van Ondrofeni. Na afloop is er een nagesprek met Glenn Helberg en een borrel met DJ in de Rotonde.

Performing the Archive: Flying Out

Luku Xam is een interdisciplinair Afro-Futuristisch storytelling collectief bestaande uit Jomecia Oosterwolde, Joanne Purperhart en Myra Fanta Bodian. Ze halen inspiratie uit de verschillende Afro- en Afrodiaspora-culturen, levensvisies en spiritualiteit. In samenwerking met The Need for Legacy creëren zij een performance waarin beeld, verhaal en beweging samenkomen op basis van hun onderzoek in de Nederlandse theaterarchieven.

Deze performance is een tussentijdse artistieke uitkomst van een Performing the Archive-onderzoeksproject gefaciliteerd door The Need for Legacy. The Need for Legacy stimuleert het archiveren en ontsluiten van nieuwe en oude theateractiviteiten. Onder de titel Performing the Archive gaan makers aan de hand van een artistieke onderzoeksvraag met archiefonderzoekers het archief in om geschiedenissen te (her)ontdekken en deze artistiek te vertalen.

In de voetsporen van een held

Ik zal de geur nooit vergeten. Ik kán de geur nooit vergeten. Vuur dat overal in doordringt, dat met gretige vingers alles verschroeit wat in de weg staat. Tot er niets meer overblijft. Alleen: de verhalen. En de woorden. Het is met woorden begonnen. Woorden die ons eerst werden onthouden, want slaafgemaakten mochten niet lezen. Omdat zij ook wisten: de kracht van woorden is groot.

Acteur en theatermaker Anton de Bies kruipt in de rol van Tula, die de opstand van de slaafgemaakten op Curaçao leidde. Deze Tula, die vocht voor vrijheid en mensenrechten, voert een gesprek met zichzelf (Anton) in het hier en nu. Hij neemt ons mee naar het verleden en laat ons stilstaan bij de doorwerking van de slavernij in het heden.

The art and practice of experiencing/Becoming our space

Makers en kunstenaars onderzoeken onder leiding van gastcurator Glenn Helberg hoe sinds de ontdekking van de Nieuwe Wereld en trans-Atlantische slavernij verdeeldheid tussen inheemse en diasporische gemeenschappen systemisch is ingezet en doorwerkt. Gezamenlijk onderzoeken zij hoe door het delen van de eigen verhalen over mechanismes van onderdrukking deze doorbroken kunnen worden. Met het doorbreken van deze waarheden doorvoeld in lichaam en geest kunnen wij de ruimte ervaren om verdeel en heers-mechanismen te overkomen. We hebben weliswaar vrijheid, maar ervaren geen ruimte.

We bewegen ons tussen Suriname en Curaçao en onderzoeken met performers Junadry Leocaria, Gregory Shaggy Albertzoon, Laurindo Andrea en Adeiye Tjon hoe taal als instrument is ingezet om verdeeldheid systemisch voort te zetten, evenals hoe dit doorwerkt in toegang tot sociale posities en colorism. We gaan in gesprek over de alsmaar overeind blijvende veerkracht die we kunnen traceren in onze verhalen van heldendaden, om deze gezamenlijk te voelen en tot ons te nemen in ons DNA.

Ondrofeni

Kaskawi (Kaseko–Kawina) muziek uit Suriname is Surinaamse moderne swingende percussiemuziek waarbij je zeker weten niet stil kan staan. Ondrofeni betekent vrij vertaald 'ondervinding'. Ze speelden al op Oerol, de Uitmarkt, Kwaku Festival, Welcome to the village, ontelbaar veel feesten, het North Sea Jazz Festival en tijdens de opening van Festival Lieve Stad, 2024 in de Rotonde.

MEER PERSPECTIEF

Language NP Language no problem Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) Perspectief Tula Herdenkingsconcert
Sluiten Tula Herdenkingsconcert NiNsee (Nationaal Instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis)
18 aug '24
Tijdens het Tula Herdenkingsconcert op 18 augustus 2024 eren we Tula, de Curaçaose verzetsstrijder.
Language NP Language no problem The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival Perspectief The State of the World - Nino Haratischwili
Sluiten The State of the World - Nino Haratischwili Nederlands Theater Festival
06 sep '24
In het interviewprogramma The State of the World reflecteert een belangrijke buitenlandse kunstenaar op de rol van de kunsten en Nederland in de wereld. Onze gast dit jaar is de wereldvermaarde en bekroonde bestsellerschrijver, toneelauteur en -regisseur Nino Haratischwili.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in Engels)
Sluiten Openbare rondleiding (in Engels) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Engels) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam Perspectief Openbare rondleiding (in het Nederlands)
Sluiten Openbare rondleiding (in het Nederlands) Internationaal Theater Amsterdam
07 sep '24 t/m 05 jul '25
Iedere eerste zaterdag van de maand kunt u deelnemen aan de openbare rondleiding (in het Nederlands) door het gebouw en krijgt u een kijkje achter alle deuren die anders gesloten blijven.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam
31 okt '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College Perspectief De Amerikaanse Verkiezingsshow
Sluiten De Amerikaanse Verkiezingsshow Haagsch College
02 nov '24
Van de spannende campagnestrijd tot aan de diepere onderstromen in de snel veranderende samenleving - in de interactieve en dynamische Amerikaanse Verkiezingsshow vertellen Laila, Bernard en Jan alles wat je moet weten om de cruciale presidentsverkiezing echt te begrijpen.
Language NP Language no problem Gala van de Wetenschap 2024 New Scientist Perspectief Gala van de Wetenschap 2024
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam
28 nov '24
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges Perspectief De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi
Sluiten De toekomst van de gezondheidszorg in Nederland - Marcel Levi Theater Colleges
09 dec '24
Sinds 2021 is Marcel Levi voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) waar hij als zijn belangrijkste taak ziet de impact van wetenschap te vergroten en meer geld te laten gaan naar wetenschap.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam XL Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam XL
Sluiten City Talks Amsterdam XL Internationaal Theater Amsterdam
17 dec '24
City Talks Amsterdam is ITA's maandelijkse talkshow waarin we diverse gasten ontvangen - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen. Twee keer per jaar verplaatsen we ons van The Bookshop naar de Rabozaal en organiseren we City Talks XL.
Language NP Language no problem Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij Perspectief Ouder- en kinderworkshop bij Giselle
Sluiten Ouder- en kinderworkshop bij Giselle De Toneelmakerij
27 dec '24 t/m 29 dec '24
Leer je ouders de coolste ‘TikTok moves’ of dans hen moe met hun ooit hippe, maar nu vreselijk ouderwetse disco dansje: we doen een echte dance battle!
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Inernationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Inernationaal Theater Amsterdam
06 feb '25
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem Een theatercollege over de recente geschiedenis van Europa - En Oekraïne en Gaza in het bijzonder door Geert Mak Theater Colleges Perspectief Een theatercollege over de recente geschiedenis van Europa - En Oekraïne en Gaza in het bijzonder door Geert Mak
Sluiten Een theatercollege over de recente geschiedenis van Europa - En Oekraïne en Gaza in het bijzonder door Geert Mak Theater Colleges
05 mrt '25
Geert Mak vraagt zich vooral openlijk af: waar ging het mis met Europa? Volgens hem zit Europa in een ingewikkelde overgangsfase, hij legt uit waarom en hoe Europa zich moet herpakken.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam
27 mrt '25
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam
Sluiten City Talks Amsterdam Internationaal Theater Amsterdam
24 apr '25
Elke laatste donderdag van de maand presenteert ITA City Talks Amsterdam. Voor deze maandelijkse talkshow nodigen we gasten - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen - uit die iets komen vertellen over een maatschappelijk onderwerp of stedelijke trends.
Language NP Language no problem City Talks Amsterdam XL Internationaal Theater Amsterdam Perspectief City Talks Amsterdam XL
Sluiten City Talks Amsterdam XL Internationaal Theater Amsterdam
14 mei '25
City Talks Amsterdam is ITA's maandelijkse talkshow waarin we diverse gasten ontvangen - van wetenschappers tot kunstenaars en van journalisten tot economen. Twee keer per jaar verplaatsen we ons van The Bookshop naar de Rabozaal en organiseren we City Talks XL.