Mijn Amsterdam, Ons Europa

Sluiten

Mijn Amsterdam, Ons Europa

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Mijn Amsterdam, Ons Europa
€ 12,50 (ongeplaceerd) / € 10,00 (studenten)

In Mijn Amsterdam, Ons Europa onderzoekt happyChaos wat er tijdens de Europese verkiezingen op 23 mei op het spel staat voor de jonge Amsterdammer en/of Europeaan. Door in door in gesprek te gaan met experts op dit gebied en dit terug te koppelen aan de politiek, met kandidaten voor de Europese verkiezingen van CDA, CU, D66, PvdA, Volt en VVD.

Rabozaal

Met haar 180 nationaliteiten is Amsterdam hét Europese voorbeeld van een diverse stad met de ambitie om innovatief, groen en bovenal tolerant te zijn. Mede dankzij de Europese Unie weten steeds meer internationale bedrijven, beleggers, toeristen, expats, vluchtelingen, arbeidsmigranten en buitenlandse studenten onze stad te vinden. Deze groeiende mobiliteit biedt de stad veel kansen, maar heeft ook een keerzijde: de stad wordt duurder, studenten komen moeilijk aan woonruimte en door massatoerisme ligt monocultuur op de loer. Voor wie is er (g)een plek, hoe delen we de stad met zoveel verschillende mensen en wat betekent dit voor onze identiteit? Kan je zowel Amsterdammer als Europeaan zijn?

happyChaos ziet chaos! En daar waar chaos is, organiseren zij een avond vol inzicht, kunst, feest en debat. happyChaos werd in 1999 opgericht door Amsterdamse studenten en jonge redacteuren van weekblad Vrij Nederland. Van oorsprong organiseert happyChaos ieder jaar een groot symposium rond een centraal thema. Het is een inspirerende ontmoetingsplaats, waar het maatschappelijk debat wordt gevoerd met meer dan woorden alleen. Discussie, kunst, muziek en literatuur vormen de onderdelen van een dynamische avond waarop gedachten en ervaringen worden uitgewisseld.

De experts voor Mijn Amsterdam, Ons Europa zijn:

Cody Hochstenbach, onderzoeker stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), zoomen we in op de gentrificatie, ongelijkheid en woonbeleid in Amsterdam en andere Europese steden. Voor wie is er (g)een plek in de stad?

Universitair hoofddocent Floris Vermeulen (UvA) zal gaan praten over de politieke participatie van immigranten en over beleid rondom integratie en diversiteit. Hoe leven we met zoveel verschillende mensen samen?

Tamar de Waal (UvA) gaat met ons in gesprek over het inburgeringsbeleid van de EU. Ze promoveerde op dit onderwerp en deed onderzoek naar inburgeringseisen en ethiek van migratie in een aantal EU-landen. Vraagt inburgering om een Europese aanpak? En hoe verhoudt inburgering zich tot een Europese identiteit?

Jort Kelder is opiniemaker, journalist en presentator. Hij schreef het boek 'Euro-evangelie', een kritisch verhaal over de Europese economie. Is het kosmopolitisme aan de winnende hand?

De avond wordt ondersteund door de Breunion Boys, een Europese boyband die vorig jaar hun eerste single ‘Britain Come Back’ uitbracht. En door het Amsterdamse Studentenkoor (SKA), een koor bestaande uit 70 (oud)studenten twee keer per jaar in kerken en concertzalen optreden in en rond Amsterdam