Onthulling van een nieuw portret van DeltaDua

Sluiten
Nederlands Theater Festival

Onthulling van een nieuw portret van DeltaDua

The Need for Legacy / Nederlands Theater Festival / Internationaal Theater Amsterdam

Voorstellingen

Helaas, op dit moment zijn er geen voorstellingen beschikbaar.
Onthulling van een nieuw portret van DeltaDua
The Need for Legacy / Nederlands Theater Festival / Internationaal Theater Amsterdam

Na een drietal succesvolle samenwerkingen tussen The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival zal ook dit jaar een portret worden gemaakt, dat recht doet aan de Nederlandse theatergeschiedenis en bijdraagt aan een inclusievere canon van deze geschiedenis. Door dit portret toe te voegen aan de collectie van Internationaal Theater Amsterdam, zullen huidige en toekomstige theaterbezoekers zich beter herkennen in de collectie.

Dit jaar onthullen we een portret gemaakt door kunstenaar Jerrold Saija van het echtpaar Anis de Jong en Nel Lekatompessy, bekend van het gezelschap DeltaDua.

Festival Nederlands Theater Festival

Duur 90 minuten
Genre Perspectief
Taal Nederlands


De geportretteerden: DeltaDua
DeltaDua – opgericht door Anis de Jong en Nel Lekatompessy – vangt al vier decennia via muziektheater alle kleuren van het Moluks/Nederlandse (post-)koloniale verhaal. Juist de context en de geschiedenis van de Molukken en de Molukkers in Nederland hebben nog altijd te weinig plek in het collectief bewustzijn. De bange, onhartelijke omgang met deze geschiedenis, die nog altijd niet de juiste erkenning heeft gekregen zodat dit ook nog huidige generaties raakt, wordt voortdurend en van vele kanten belicht in het werk van Nel Lekatompessy en Anis de Jong. Ondanks alle weerstand, en met niet-aflatende goede moed hebben zij de taak op zich genomen om deze verhalen over en voor de gemeenschap te vertellen. Hun voorstellingen putten uit de Moluks-Nederlandse cultuur. Deze verhalen dragen zowel verdeeldheid als herkenbaarheid en verbondenheid in zich. Dankzij hun tomeloze inzet om deze geschiedenissen onder de aandacht te brengen en een plek te geven in het collectieve geheugen van Nederland, de Molukken, Indonesië en voormalig Nederlands Indië, worden zij geëerd met een portret in de eregalerij.

Beeldend kunstenaar Jerrold Saija
Jerrold Eliano Saija is als beeldend kunstenaar op zoek naar een (her)verbinding met Molukse ervaringen. Soms staat de rouw om verloren connectie, uitbuiting en assimilatie door de koloniale geschiedenis centraal. Veel vaker komen echter vormen van vreugde naar voren, waarbij een Molukse ervaring duidelijk doorklinkt. Saija zoekt naar herinneringen, overgeleverde verhalen en in archieven naar nieuwe verbindingen met voorouderlijke kennis en nieuwe vormen waarop een Molukse ervaring kan voortbestaan. Zodat hij en andere Molukkers de authentieke en vaak onbenoembare aspecten van hun beleving kunnen vieren.

In 2021 won hij de Carat Lucas Gassel-prijs voor een installatie die de koloniale relatie en geschiedenis van Nederland en de Molukken uitdrukt. Dit jaar heeft Saija werk geëxposeerd in de Imagine Home tentoonstelling in het Noordbrabants Museum. Ook exposeert Saija bij Beelden op de Berg in Wageningen en in het Catharijne Convent bij de tentoonstelling Christendom en Slavernij.
-|-
Over The Need for Legacy
De Nederlandse theatercanon kent veel meer makers van kleur dan waar de meeste mensen zich bewust van zijn. The Need for Legacy is een platform van makers, spelers en onderzoekers van kleur en zet zich in voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Dit doet zij door een geschiedenis zichtbaar te maken die uit de archieven dreigt te verdwijnen. De samenwerking met ITA en Nederlands Theater Festival is één van de projecten die hieraan bijdragen.

Na hun steun bij de realisatie van eerdere portretten, mogen we bij dit portret wederom rekenen op de genereuze ondersteuning van Ron en Marijke van Oordt. Wij danken hen hiervoor. Hun bijdrage maakt de realisatie van dit portret en de verrijking van de collectie mede mogelijk.

5 - 15 september

Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival (NTF) markeert de feestelijke start van het nieuwe theaterseizoen. Elf dagen lang toont NTF de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gebaseerd op de keuzes van zeven onafhankelijke jury’s uit Nederland en Vlaanderen. Zodoende viert NTF vele genres en vormen van het theater: toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste theaterprijzen van het land tijdens Het Gala van het Nederlands Theater.

MEER NEDERLANDS THEATER FESTIVAL