Nederlands Theater Festival

Het Nederlands Theater Festival barst dit najaar weer los! Na ingetogen jaren zetten we de deuren wagenwijd open met de mooiste voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Ontdek een waaier aan verhalen op het podium, dwars door generaties en theatergenres, afkomstig uit de vele windstreken van Nederland en Vlaanderen.

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats van 1 t/m 11 september in Amsterdam.

Nederlands Theater Festival 2022


Het Nederlands Theater Festival is er om het theater én het publiek te vieren. En het allermooiste op theatergebied te laten zien. Met haar selectie toont de Nederlandse Toneeljury ‘een bloemlezing van het mooie dat het Nederlands theater te bieden heeft. Een schoonheid die niet zelfgenoegzaam verblindt of verbloemt, maar één die prikkelt, ontregelt en de toeschouwer onderdompelt in verwondering. Een schoonheid die je raakt', aldus de Toneeljury.
-|-
Kom dus elf dagen lang de mooiste voorstellingen zien. In twee weken tijd laat het Nederlands Theater Festival voorstellingen uit onder andere de Officiële Juryselectie, producties van het Vlaamse Theaterfestival, BNG Bank Theaterprijs-genomineerden en prijswinnende jeugdvoorstellingen zien. Het festival sluit traditiegetrouw feestelijk af in ITA met het Gala van het Nederlands Theater, waar de belangrijkste Nederlandse toneelprijzen worden uitgereikt, zoals de Louis d’Or en de Theo d’Or.

Het programma

Er is veel moois gemaakt de laatste tijd. Een hunkering naar wezenlijk contact heeft een van de meest veelzijdige en urgente theaterjaren in tijden opgeleverd. Dat valt te merken in het programma. Naast de altijd weer spraakmakende selecties van de Nederlandse Toneeljury, Het TheaterFestival Vlaanderen en de Jury BNG Bank Theaterprijs, zullen vanaf dit jaar ook de genomineerden van de VSCD Mimeprijs de podia bestormen.

BEKIJK HET HELE PROGRAMMA

NTF TALKSHOW

Vindt u het leuk en interessant om dieper op de voorstellingen in te gaan? Kom dan tijdens het Nederlands Theater Festival naar de live NTF TALKSHOW. Dionne Verwey en Jennifer Muntslag gaan om de beurt voorafgaand aan de voorstellingen in ITA in gesprek met de makers - regisseurs, schrijvers en vormgevers - van de voorstellingen die tijdens het festival te zien zijn. Daarnaast trakteren opkomende theatermakers die in het Amsterdam Fringe Festival spelen het aanwezige publiek op live acts en performances.

De NTF TALKSHOW vindt op 1 en 2 september plaats om 19.15 uur en van 3 t/m 10 september om 19:30 uur in de Salon van ITA en is gratis toegankelijk. Wees welkom!

NEDERLANDS THEATER FESTIVAL IN ITA

Language NP Language no problem De Gabber Opera Urland Theater De Gabber Opera
Sluiten De Gabber Opera Urland
De Gabber Opera is geïnspireerd op De Bacchanten van Euripides, en laat de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien.
Language NP Language no problem Unseen Jakop Ahlbom Company Theater Unseen
Sluiten Unseen Jakop Ahlbom Company
Poëtisch liefdesdrama in de unieke visuele stijl van de makers van Lebensraum, Horror en Knock-Out.
Language NP Language no problem Elisabeth gets her way GRIP / Jan Martens Dans Elisabeth gets her way
Sluiten Elisabeth gets her way GRIP / Jan Martens
Een gedanst portret van de Poolse Elisabeth Chojnacka (1939 - 2017), een uitzonderlijk getalenteerde en gepassioneerde muzikante die midden 20e eeuw medeverantwoordelijk was voor de revival van klavecimbelmuziek.
Language NP Language no problem Slachthuis vijf Theater Rotterdam / Erik Whien Theater Slachthuis vijf
Sluiten Slachthuis vijf Theater Rotterdam / Erik Whien
Erik Whien brengt het anti-oorlogsboek Slachthuis vijf van Kurt Vonnegut op de planken.
Language NP Language no problem Lichter dan ik Korthals Stuurman Theaterproducties / Olivier Diepenhorst Theater Lichter dan ik
Sluiten Lichter dan ik Korthals Stuurman Theaterproducties / Olivier Diepenhorst
Lichter dan ik biedt vanuit het perspectief van een vrouw een blik op de strijd die vele Indonesische vrouwen hebben gestreden tijdens de koloniale overheersing.
Language NP Language no problem Girls & Boys Toneelgroep Oostpool / Daria Bukvic Theater Girls & Boys
Sluiten Girls & Boys Toneelgroep Oostpool / Daria Bukvic
Een aangrijpende onewomanshow met Hadewych Minis.
Language NP Language no problem La Codista Wunderbaum Theater La Codista
Sluiten La Codista Wunderbaum
Een persoonlijke tekst over identiteit en het verlangen soms langzamer te gaan.
Language NP Language no problem Keuze van het Festival: The Clowns Convention Wunderbaum / Theaterhaus Jena Theater Keuze van het Festival: The Clowns Convention
Sluiten Keuze van het Festival: The Clowns Convention Wunderbaum / Theaterhaus Jena
We willen dat jullie je bij ons leger voegen. En als je denkt dat we alleen maar clowns zijn heb je het mis. Jij bent zelf de grootste clown.
Language NP Language no problem de dokter
ITA–EnsembleTheater de dokter
Sluiten de dokter ITA-ensemble / Robert Icke
Robert Icke heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Eerder deed hij dit in Oedipus en Kinderen van Nora, speciaal voor ITA geschreven en geregisseerd. Nu maakt hij een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler.
Language NP Language no problem The State of the World - Pussy Riot: Maria Alyokhina Nederlands Theater Festival Perspectief The State of the World - Pussy Riot: Maria Alyokhina
Sluiten The State of the World - Pussy Riot: Maria Alyokhina Nederlands Theater Festival
In The State of the World schijnen internationale sprekers hun licht op zaken die op dit moment spelen in de wereld.